Με πυξίδα τη σφυρηλάτηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων, μέσα από εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017, το ταξίδι της η «Βαλκανική Πλατεία 2017», με στόχο να μεταφέρει μηνύματα πολιτισμού, συναδέλφωσης και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Βαλκανικής.

Ήχοι, ρυθμοί και ιδέες εκπέμπουν από σήμερα έως και τις 3 Σεπτεμβρίου σε όλο το δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με εφαλτήριο έναν ιστορικό και συμβολικό χώρο, όπως είναι τα Συμμαχικά Κοιμητήρια επί της οδού Λαγκαδά.

Το σύνθημα για την έναρξη των εκδηλώσεων θα δοθεί σήμερα με τη μεγάλη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος μαζί με το Γιώργο Περρή θα παρουσιάσουν ένα ρεπερτόριο από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια και δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στον ιερό και συμβολικό χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων (επί της οδού Λαγκαδά) στις 9 μ.μ., σε συνεργασία με την Ι.Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Προάγγελο των εκδηλώσεων αποτέλεσε η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας μουσικοχορευτικά συγκροτήματα συναντήθηκαν στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) και περπάτησαν στις γειτονιές της Νεάπολης με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, ενώ για τους μικρούς φίλους μας δόθηκε παράσταση καραγκιόζη. Τραγούδια και μουσικές από Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Πόντο και Κρήτη ήχησαν και πάλι στους δρόμους και στις γειτονιές μας, όπως συνέβαινε άλλοτε σε κάθε γωνιά του τόπου μας, με τον αντιδήμαρχο Διοικητικου-Οικονομικού Δημήτρη Ζιγκερίδη να μεταφέρει μήνυμα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και να απευθύνει γενική συμμετοχής στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής.

Νατάσα Μποφίλιου, Γιώργος Μαργαρίτης, συγκροτήματα και τραγουδιστές από Σερβία, Αλβανία και Τουρκία θα εμπλουτίσουν στη συνέχεια το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας 2017». Αυτό ολοκληρώνεται με μια ξεχωριστή συναυλία λαϊκής μουσικής της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, με τραγούδια που άφησαν εποχή, ενώ ιδιαίτερο χρώμα θα προσδώσουν και οι βραδιές γευσιγνωσίας.