Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι προβολές ταινιών, από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, στο cine Θερμαΐς, του δήμου Θέρμης.

Σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου προβάλλεται η παλιά γνωστή ταινία French Cancan του Jean Renoir με τους Jean Gabin και Francoise Arnoul. Η Τρίτη 8 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στη μεγάλη κυρία του κινηματογράφου, τη γερμανίδα σκηνοθέτιδα Lotte Reiniger με την animation ταινία του 1923 “Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Άχμεντ”.

Οι προβολές ξεκινούν στις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

French Cancan (Γαλλία,1954, 102’)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Jean Renoir
Με τους: Jean Gabin, Francoise Arnoul, Maria Felix

Στο Παρίσι του 1890, ο θεατρικός παραγωγός Ανρί Ντανγκλάρ διευθύνει το Κινέζικο Παραβάν, ένα δημοφιλές αλλά χρεοκοπημένο καμπαρέ της Μονμάρτης. Έχει τη φιλοδοξία, όμως, να φτιάξει ένα πιο εντυπωσιακό καμπαρέ, που θα προσελκύσει εύπορους αστούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γλεντήσουν μαζί με λαϊκούς ανθρώπους. Ανακαλύπτει μια ταπεινή νεαρή πλύστρα, τη Νινή, η οποία χορεύει υπέροχα. Σύντομα επιχειρεί να την κάνει βασίλισσα του νέου του υπερθεάματος, στο καινούριο του καμπαρέ, που ονομάζεται Μουλέν Ρουζ. Εκεί αναβιώνει έναν παλιό κακόφημο χορό, το Κανκάν, τον οποίο και μετονομάζει σε Φρεντς Κανκάν. 

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Die Abenteuer des Prinzen Achmed / Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Άχμεντ (Γερμανία,1923-1926, 66‘) Animation: Lotte Reiniger

Η Lotte Reiniger (1899-1981) είναι η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου. Η γοητεία, η χάρη, η λεπτότητα, η κομψότητα, η έμπνευση, η ευθυμία, το χιούμορ, το κέφι, η φαντασία, πάνω απ’ όλα όμως η μαγεία είναι η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει το σινεμά της κινούμενης σιλουέτας της Lotte Reiniger. «Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Άχμεντ» θεωρείται το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου. Με πολλή φαντασία και ποιητικό διάκοσμο αφηγείται η ταινία τη διαμάχη Καλού και Κακού, βασιζόμενο σε ιστορίες από τις Χίλιες και Μία Νύχτες.