Σε ηλικία 82 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή η εικαστικός Άσπα Στασινοπούλου, η καλλιτέχνις με το καταγγελτικό στοιχείο στα έργα και τον τρόπο ζωής της.

Το έργο της περιελάμβανε κυρίως κατασκευές και εγκαταστάσεις στον χώρο με διάφορα υλικά, εικαστικές δράσεις, ενώ ήταν μια σπουδαία περφόρμερ. Η θεματική της ξεκινούσε από μια κριτική αντιμετώπιση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, βασισμένη στην καταγραφή καθημερινών γεγονότων, συχνά με καταγγελτική ή ανατρεπτική διάθεση.

Η τελευταία της καλλιτεχνική συμμετοχή ήταν μέσα στο καλοκαίρι στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης documenta14 με ένα έργο-εγκατάσταση στο κτίριο του ΕΜΣΤ.

Η Άσπα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ecole Superieure des Natioanle Beaux Arts στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε και τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά και καλλιτεχνικά. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1966 στην γκαλερί Άστορ.

Το 1968 εν μέσω πολιτικών εξελίξεων έφυγε πάλι για το Παρίσι. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε έως το 1974.

Από τα νεανικά της χρόνια συμμετείχε σε δραστηριότητες καλλιτεχνικών ομάδων που εξέφραζαν μεταξύ άλλων τις ιδεολογικές της αντιρρήσεις για την εμπορευματοποίηση της τέχνης και το σύστημα των γκαλερί, όπως ήταν το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, η Ομάδα Τέχνης 4+ και η Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη.

Δεν πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις. Έχει παρουσιάσει το έργο της κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε Άμστερνταμ και Λονδίνο. Το 2009 οργανώθηκε αναδρομική της έκθεση στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), για την οποία τιμήθηκε με το μεγάλο εκτός συναγωνισμού βραβείο της AICA Hellas. Συμμετείχε επίσης σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 14.30 στην εκκλησία Αγίου Λαζάρου στο Α΄ Νεκροταφείο.