Με μία ανοιχτή συναυλία στον αύλειο χώρο του Ι. Ν. της Αγίας Σοφίας οι Θεσσαλονικείς τιμούν σήμερα την ημέρα μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στην εκδήλωση που διοργανώνει η πρωτοβουλία για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Προέδρου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ., Πολύμνιας Κατσώνη.

Στην εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης των Πόλεων, η οποία για πρώτη φορά διοργανώνεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγιας Σοφίας υπό την καλλιτεχνική δ/νση του Μ. Σταμούλη και σολίστ τους Μ. Χατζημανώλη, Π. Θεοχαρίδη και Γ. Κουλούσιο, συμμετέχουν επίσης η Βυζαντινή Χορωδία, Θεσσαλονικείς Υμνωδοί, οι Χορωδίες του Αρσακείου Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης, ενώ κείμενα ιστορικών της Άλωσης θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, Γ. Καραμφίλης, Λ. Παλάντζα, Δ. Τσιλινίκος, Κ. Τσόγκα και η μαθήτρια του Αρσακείου, Α. Γαϊδατζή.

Απ. Τζιτζικώστας: "Η Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να λειτουργεί ως ελληνική ορθόδοξη εκκλησία"

"Σήμερα είμαστε συγκεντρωμένοι στον αύλειο χώρο της Αγίας Σοφίας για να στείλουμε ένα μήνυμα όχι μονο ότι δεν ξεχνάμε αλλά αξιώνουμε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη να λειτουργεί ως ελληνικη ορθόδοξη εκκλησία και όχι ως μουσείο ή τζαμί. Θα δώσουμε τη μάχη προς όλα τα επίπεδα για να το πετύχουμε αυτό" τόνισε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εκδήλωση δίνουν το "παρών" εκτός τον κ. Τζιτζικώστα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

 

Δείτε το υλικό του thestival: