Μουσικά αρώματα του 18ου αιώνα από τους διάσημους “Cameristi” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

|
THESTIVAL TEAM

Ένα από τα πιο διάσημα ορχηστρικά σύνολα του κόσμου, την Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Scala του Μιλάνου, υποδέχεται για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη.

Οι φημισμένοι «Cameristi della Scala» έρχονται από την Ιταλία, για να εμφανιστούν σε μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 (21:00, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, κτήριο Μ1).

Το φημισμένο μουσικό σύνολο θα έχει στις αποσκευές του δημοφιλή μουσικά αρώματα από έργα του Βιβάλντι (Οι Τέσσερις Εποχές) και του Μπαχ (Σουίτα σε σι ελάσσονα, Κοντσέρτο για δύο βιολοντσέλα) και, μεταξύ άλλων, θα συμπράξει με τη MOYSA, τη

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σολίστ θα είναι οι Francesco Manara (βιολί), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο), Massimo Polidori (βιολοντσέλο) και Massimo Mercelli (φλάουτο). Η συναυλία διοργανώνεται σε συμπαραγωγή με το 51o Φεστιβάλ Δημητρίων.

Διεθνής απήχηση

Η Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Scala του Μιλάνου (Cameristi del Teatro alla Scala) ιδρύθηκε το 1982 και αποτελείται από μουσικούς της ορχήστρας του εν λόγω θεάτρου. Το 2012 έλαβε από την Περιφέρεια του Μιλάνου το «Βραβείο Isimbardi», που προορίζεται για θεσμούς οι οποίοι, χάρη στη διεθνή τους δράση, συνεισφέρουν στη διάδοση της φήμης του Μιλάνου.

Οι «Cameristi della Scala» έχουν εμφανιστεί στα σημαντικότερα θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Τον Οκτώβριο του 2015 έδωσαν το «παρών» στην Αίθουσα τον Ηνωμένων Εθνών της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία των 60 ετών από την ένταξη της Ιταλίας στο διεθνή οργανισμό.

Από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα

Κατά τα τελευταία έτη έχουν δώσει δύο σειρές συναυλιών στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Massachusetts Institute of Technology (MIT) της Βοστόνης και στην Ουάσινγκτον. Επίσης, εμφανίστηκαν στο κεντρικό κτήριο της Unesco, στη Salle Gaveau του Παρισιού, στην Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στην Tonhalle της Ζυρίχης και στο Teatro Coliseο του Μπουένος Άιρες. Παράλληλα, περιόδευσαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως στην Κίνα, την Ισπανία, τη Γερμανία, Γαλλία, την Ελβετία, τη Σερβία, την Τουρκία κ.ά.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαμβάνει κύριες συνθέσεις για ορχήστρα δωματίου από το 18ο αιώνα έως σήμερα. Επικεντρώνεται, επίσης, σε λιγότερο γνωστά έργα του 19ου αιώνα, που συχνά εμπεριέχουν ιδιαίτερα δεξιοτεχνικά μέρη για σολίστες. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται οι ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές ικανότητες των «Cameristi», οι οποίοι είναι στο σύνολό τους εξάρχοντες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της La Scala, αλλά και φημισμένοι σολίστ κοντσέρτων σε διεθνές πεδίο.

Η συνεχής και πολυετής συνεργασία με τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας της διεθνούς σκηνής, από το Riccardo Muti έως τον Daniel Barenboim, έχει συνεισφέρει στη διαμόρφωση του ήχου των «Cameristi della Scala», επιτρέποντας έτσι να αναδυθεί η ποιότητα των εκτελέσεών τους και οι αρετές της ερμηνείας τους.

H MOYSA

Η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την οποία θα συμπράξει η Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Scala του Μιλάνου, αποτελεί κοινότητα νεαρών μουσικών από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2015 με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα και καλλιτεχνικού διευθυντή του ΟΜΜΘ, Γιώργου ─ Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και με δωρεά του

Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργία της. Κατά τους 18 μήνες της παρουσίας της η MOYSA έχει δώσει περισσότερες από 20 συναυλίες, συνεργαζόμενη με διεθνείς νέους μουσικούς και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο δεξιοτέχνης Γιάννης Τσιτσελίκης

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η συμμετοχή του καταξιωμένου Έλληνα σολίστα Γιάννη Τσιτσελίκη στην επικείμενη συναυλία. Ο Γιάννης Τσιτσελίκης, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, έδωσε δείγματα της ιδιαίτερης κλίσης του από πολύ νωρίς. Η σταδιοδρομία του άρχισε σε ηλικία 14 ετών με σόλο ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις, με ηχογραφήσεις για το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και μαγνητοσκοπήσεις για την ΕΡΤ. Το 2003 και το 2005 συμμετείχε ως ένας από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες σε συναυλίες που έγιναν στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα υπό τη διεύθυνση του Valery Gergiev. Το Σεπτέμβριο του 2011 έκανε το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο του Dvořák με την Adrian Symphony Orchestra. Από το Νοέμβριο του 2000 κατέχει τη θέση του κορυφαίου βιολοντσελίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ).

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Cameristi della Scala
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Χώρος Κτήριο Μ1, Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Ημερομηνία 4 Οκτωβρίου 2016
Ώρα 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σύνδεσμος εκδήλωσης http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=1727

Τιμές εισιτηρίων 30€, 25€, 20€, 15€, 10€ (μαθητικά, φοιτητικά, κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Προπώληση http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=2175

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ΔΕ έως ΣΑ 10:00-18:00
Πλατεία Αριστοτέλους ΔΕ, ΤΕ, ΣΑ 10:00-15:30 | ΤΡ, ΠΕ, ΠΑ 10:00-14:00 & 17:30-20:00
Πληροφορίες – κρατήσεις 2310.895.938-9

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.