Περίπου 6.166 γηγενείς Μακεδόνες αγωνιστές και ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα απογράφονται μετά από έναν αιώνα, κατά νομό και χωριό, κάτι που προκύπτει από τη νέα επιστημονική μελέτη της...

Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο University Studio Press, με τίτλο "Το Μεγάλο Συναξάρι Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι 1903-1913". Η απογραφή έγινε στους 13 Νομούς της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας και στις εκτός των συνόρων μας Περιφέρειες Γευγελής, Στρωμνίτσης, Μοριχόβου, Πελαγονίας-Μοναστηρίου, Περλεπέ και Κορυτσάς.

Για την ολοκληρωμένη έρευνα αξιοποιήθηκαν αρχεία του ΓΕΣ, ειδησεογραφία της εποχής, τοπική ιστοριογραφία, απομνημονεύματα των Μακεδονομάχων, εκθέσεις των Γενικών Προξένων και των Μητροπολιτών καθώς και πολλά αρχεία μακεδονικών οικογενειών, που εξετάστηκαν εξονυχιστικά. Στόχος αυτής της έρευνας είναι να αποκαλύψει όλη την αλήθεια για το Μακεδονικό Αγώνα και να καταρρίψει παρερμηνείες και ψέματα που έχουν ειπωθεί, εξαιτίας των οποίων έχουν σημειωθεί ιστορικές παρενέργειες.

Σε πρώτη μορφή η μελέτη κυκλοφόρησε πριν 2 χρόνια και εξαντλήθηκε. Τη δαπάνη της μακροχρόνιας έρευνας κάλυψε εξ ολοκλήρου ο εγγονός δύο γηγενών Μακεδονομάχων, κ. Νικόλαος Μάνος.