Πλούσια είναι η πολιτιστική ατζέντα και αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και ξεναγήσεις στην πόλη αποτελούν για ακόμη ένα διήμερο μια καλή πρόταση διασκέδασης.

Στο πρόγραμμα του σαββατοκύριακου ξεχωρίζουν επίσης ο 8ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, το Tattoo Convention, οι ξεναγήσεις στην υπόγεια πόλη αλλά και το Thessbrunch για καλό σκοπό.

Εσύ τι θα κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο;

8ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης

Marathwnios.jpg

Με περίπου 20.000 εγγεγραμμένους δρομείς από 60 χώρες, αλλά και με την προοπτική κορυφαίων επιδόσεων από καταξιωμένους πρωταθλητές έρχεται το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ο 8ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί και ο Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ.

Οι αγώνες δρόμου θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:

Αφετηρία - Τερματισμός

α) Ημιμαραθώνιος: Αφετηρία επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου (ΟΛΘ) και τερματισμός ο Λευκός Πύργος.

β) 5.000μ.: Αφετηρία από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τερματισμός ο Λευκός Πύργος.

Στοιχεία Αγώνων:

α) Ημιμαραθώνιος (21,100μ.): Ώρα Εκκίνησης: 18:00

Περιγραφή της Διαδρομής: Η αφετηρία του Δρόμου βρίσκεται επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου (ΟΛΘ). Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου ακολουθεί τις οδούς: Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφόρος Νίκης, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, αναστροφή 180◦ στο ύψος της Γεωργίου Παπανδρέου, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, στροφή δεξιά επί της Γ’ Σεπτεμβρίου, στροφή αριστερά και είσοδος στην Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, στροφή 180◦ και είσοδος στην Καρατάσου, Κουντουριώτου, όπου οι δρομείς ολοκληρώνουν την πρώτη στροφή. Οι δρομείς διανύοντας την συγκεκριμένη διαδρομή δύο φορές τερματίζουν κινούμενοι επί της Λεωφ. Νίκης μπροστά στον Λευκό Πύργο.

β) Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ.: Ώρα Εκκίνησης: 21:00

Περιγραφή της Διαδρομής: Η αφετηρία του Δρόμου βρίσκεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Συμβολή οδών Βασ. Γεωργίου με Γ’ Σεπτεμβρίου). Η διαδρομή των 5.000μ. ακολουθεί τις οδούς: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Καρατάσου, Λεωφ. Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, όπου οι συμμετέχοντες τερματίζουν μπροστά στον Λευκό Πύργο (η διαδρομή διατρέχει τη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου, έχοντας κοινό σημείο τερματισμού τον Λευκό Πύργο).

Να σημειωθεί ότι ο διεθνής οργανισμός καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων «Α21 Campaign» θα διοργανώσει πριν από το ξεκίνημα του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος το 6ο Διεθνές «Walk For Freedom», με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από το σημείο της αφετηρίας του Ημιμαραθωνίου Δρόμου, περιλαμβάνοντας συμβολικό περπάτημα της απόστασης μέχρι τον Λευκό Πύργο, κοινό σημείο τερματισμού όλων των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος.

Τhessaloniki Tattoo Convention

tattoo.jpg

Η μεγάλη γιορτή των fans της πανάρχαιας τέχνης της δερματοστιξίας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη διατηρώντας την θέση ενός από τα καλύτερα φεστιβάλ των Βαλκανίων.

Κλείσε το ραντεβού σου με κορυφαίους tattoo artists για να χτυπήσεις το νέο σου τατουάζ ή επισκέψου τα barber shops! Άραξε με μια μπύρα στην αυλή, κάνε βόλτα στα περίπτερα των καλλιτεχνών, άκου μουσική και ζήσε την εμπειρία του Tattoo Convention!

Την επιμέλεια της διοργάνωσης υπογράφει η Red & White Productions, η εταιρεία που έχει παρουσιάσει τα τελευταία 12 χρόνια τα πιο μεγάλα και απολύτως επιτυχημένα tattoo conventions στην Ελλάδα (Athens International Tattoo Convention, Αthens Tattoo Expo, Balkan Thessaloniki Tattoo Convention) φεστιβάλ που λειτουργούν με βάση τα πρότυπα των μεγαλύτερων και καλύτερων φεστιβάλ διεθνώς. Στην Θεσσαλονίκη λοιπόν, γίνεται το επόμενο κάλεσμα για τους tattoo lovers καθώς περισσότεροι από 150 κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αναμένεται να παρουσιάσουν την δουλειά τους, ενημερώνοντας το κοινό και προσφέροντας παράλληλα όλες τις γνώσεις και την αγάπη για την τέχνη τους.

Ιnfo:

Τhessaloniki Tattoo Convention
18 – 19 – 20 Οκτωβρίου στη ΔΕΘ

48ο Ράλλυ Σπριντ Θερμαϊκού

rally.jpg

Στον χάρτη μεγάλων διοργανώσεων μπαίνει δυναμικά ο δήμος Ωραιοκάστρου, που κατά το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου θα φιλοξενήσει το 48ο Ράλλυ Σπριντ Θερμαϊκού.

Η αγωνιστική διοργάνωση που θα διεξαχθεί με επίκεντρο το Ωραιόκαστρο αποτελεί τον τελευταίο γύρο του Κυπέλλου Αγώνων Ράλλυ Βορείου Ελλάδος για το 2019.

Το 48ο Ράλλυ Σπριντ Θερμαϊκού οργανώνεται από τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (Α.Ο.Θ.) με την υποστήριξη του δήμου Ωραιοκάστρου και τοπικών φορέων. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από τον Α.Ο.Θ., έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση της επαρχιακής οδού όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας όπως επίσης για τη χρήση τμήματος της λεωφόρου Δημοκρατίας και του πάρκινγκ του δημοτικού κολυμβητηρίου για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Η εκκίνηση του 48ου Ράλλυ Σπριντ Θερμαϊκού θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου.

Τα αυτοκίνητα που θα λάβουν μέρος στους αγώνες θα παραταχθούν στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο τμήμα της από τη Βασιλέως Γεωργίου μέχρι και την Κομνηνών, και θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

ΓΕΥΣΕΙΣ:

Thessbrunch

brunch.jpg

Το The Garden Bar των COLORS Hotels, θα φιλοξενήσει με μεγάλη χαρά το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου τον γευστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης “ThessBrunch”, και για πρώτη φορά στηρίζει κοινωνικές ομάδες σε ανάγκη.

Το The Garden Bar θα προσφέρει το 10% των εσόδων του από το διήμερο “ThessBrunch” στο “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” το οποίο χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας 

Το “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” είναι ένας ξενώνας προσωρινής φιλοξενίας παιδιών και εφήβων, θυμάτων παραμέλησης, κακοποίησης, θυμάτων εμπορίας και διακίνησης (trafficking), ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο, παιδιών που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Αποτελεί, δε, τον μοναδικό ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας παιδιών και εφήβων σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.Το Σάββατο και την Κυριακή 19-20 Οκτωβρίου ραντεβού όλοι στον πεζόδρομο της Αγίου Μηνά 16, στο The Garden Bar, για να γευτούμε τα καλύτερα Brunch πιάτα και Smoothies της Θεσσαλονίκης, να πάρουμε μέρος στην γευστικότερη δράση του “ThessBrunch” και να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο το “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” που φροντίζει τα παιδιά που έχουν ανάγκη από ασφάλεια και αγάπη.

Info:

The Garden Bar, Πεζόδρομος Αγίου Μηνά 16
Τηλέφωνο κρατήσεων 2310.27.28.18

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ- ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:

Η υπόθεση Παγκρατίδη

pagk 2.jpg

Μία πολύ ενδιαφέρουσα θεματική ξενάγηση, με επίκεντρο την «Υπόθεση Παγκρατίδη», έχει ετοιμάσει για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η ομάδαThessaloniki Walking Tous.

Η σκιά της υπόθεσης Παγκρατίδη πέφτει ακόμη βαριά πάνω από την πόλη. Οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να την ξεχάσουν, οι νεότεροι συγκλονίζονται από τα γεγονότα και την έκβασή τους που οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα έναν άνθρωπο. Ανάμεσα στην ιστορία και τον θρύλο, με αμέτρητες σκοτεινές πλευρές και γκρίζες ζώνες, η υπόθεση Παγκρατίδη αποκαλύπτει πολλά για την πόλη και τις αντιλήψεις της εποχής. Με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και στις αναμνήσεις των ζωντανών προσεγγίσαμε αυτή τη συνταρακτική ιστορία την οποία και παρουσιάζουμε, υιοθετώντας καινοτόμες ξεναγικές τεχνικές.

Ραντεβού το Σάββατο στο σημείο όπου τελείωσαν όλα, το Γεντί Κουλέ.

Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος
Υλοποίηση: Τάσος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Μαρία Κατσιά

Info:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, Ώρα: 18:00
Συμμετοχή: 15 ευρώ
Σημείο Συνάντησης: Γεντί Κουλέ
Πληροφορίες & 6978186901 – 6944476126
Κρατήσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δωρεάν ξενάγηση "Η sub terra πόλις"

bb.jpg

Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στο τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους συμπολίτες μας για την ξενάγηση στην «υπόγεια πόλη», διοργανώνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου δύο ακόμη ξεναγήσεις στις 10.30 πμ και 12.30 μμ.

Η συνάντηση και για τις δύο ξεναγήσεις θα γίνει στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς (από την Αγνώστου Στρατιώτου) Ο αρχαιολογικός περίπατος θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά, θα κατευθυνθεί προς τον σταθμό μετρό της Αγίας Σοφίας και διαμέσου των Λουτρών Παράδεισος (Bey Hamam) και της Παναγίας Χαλκέων θα καταλήξει στον Σταθμό μετρό Βενιζέλου. Η προσέγγιση των αρχαιοτήτων στην ανασκαφή του Σταθμού, φυσικά δεν είναι δυνατή. Την ξενάγηση προσφέρει αφιλοκερδώς ο ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου.

Σε κάθε ξενάγηση μπορούν να συμμετέχουν 200 (και 50 επιλαχόντες) άτομα.

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Το Καπλάνι της βιτρίνας

kaplani.jpg

Το «θρυλικό» Καπλάνι της βιτρίνας «ζωντανεύει» από τον Οκτώβριο στο ανακαινισμένο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη.

Το αριστουργηματικό έργο της Άλκης Ζέη, που διασκευάστηκε με τεράστια επιτυχία για το θέατρο από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρολόγο και ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2016 στην Αθήνα, στο Θέατρο Βρετάνια και την Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια υπερ-παραγωγή που συγκίνησε περισσότερους από 100.000 θεατές, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στις ψυχές των παιδιών και των ενηλίκων, θα «ζωντανέψει» ξανά στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ.

Πρόκειται για την παράσταση που καταγράφηκε από κοινό και κριτικούς ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος, σε μια μεγάλη παραγωγή που σκηνοθέτησε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

Info:

Πρεμιέρα: Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:30
Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη
Πρωινές παραστάσεις για σχολεία στις 10:00 π.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 12€ Ενήλικες, 10€ Παιδικό, 7€ Μαθητικό

Παρέα με τον Μπετόβεν – Μουσική δωματίου για παιδιά 4-11 ετών

koth.jpg

Το πρόγραμμα ‘Παρέα με τον Μπετόβεν’ είναι η νέα εκπαιδευτική πρόταση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, για παιδιά 4-11 ετών, μαζί με το γονέα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών ‘Κυριακή πρωί, μουσική’, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Λούι, ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα, βρίσκει διέξοδο στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Εκεί, όμως, αρχίζει η πραγματική περιπέτεια! Με πρωταγωνιστή τη μουσική, ένας αφηγητής και μία κούκλα ξεναγούν τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του Μπετόβεν.

Info:

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 24 Νοεμβρίου & 15 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα 12:00

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’, Λ. Νίκης 73

Τιμές εισιτηρίων: Ενηλίκων 8 €, Παιδικό 5 €

Ο Ραφτάκος των λέξεων στο Λόφο

raftakos.jpg

Σε μια μικρή πόλη, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο! Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή αλλά χρησιμοποίει το μυστικό του, που δεν γνωρίζει κανείς παρά μόνο αυτός… τις λέξεις! Τα χρόνια όμως περνάνε, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί την μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά. Κάποτε στην πόλη όμως πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να ζεσταθούν… όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον μοναδικό τους ράφτη!

Info:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 18:00 στο Λόφο (cafe bar restaurant) στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα
Τιμή εισιτηρίου (γενική είσοδος): 6 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 952707

Πήτερ Παν

aulaia.jpg

Η Χώρα του Ποτέ είναι το Τώρα.

Μια αναταραχή μαγείας, φαντασίας και μουσικής. Ο Πήτερ Παν είναι το αγόρι που φοβάται να μεγαλώσει. Τα Χαμένα Παιδιά, θα μπορούσαν να είναι τα σημερινά ασυνόδευτα παιδιά που αναζητούν τους πρόσφυγες γονείς τους. Ζουν στη Χώρα του Ποτέ που είναι ένας ερειπωμένος χώρος. Τα παιδιά αναγκάζονται να σκουπίζουν, να συντηρούνται μόνα τους, αλλά κρατούν και τα παιχνίδια τους και παίζουν με τα καροτσάκια τους, απομεινάρια της παιδικής τους ηλικίας. Η Τάιγκερ Λίλη, μια άγρια Ινδιάνα, περιβάλλεται από τους Ινδιάνους της φυλής της και μας θυμίζει τη ζωή την αθώα και την επαφή με τη φύση. Και αυτός ο Χουκ είναι μια πολύ τρομακτική δημιουργία που δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την εκδίκηση. Μόνος, χωρίς αγάπη, οδεύει προς το φόβο του, τον Κροκόδειλο, με αξιοθαύμαστο σθένος.

Οι γονείς Ντάρλιγκ καθώς στο τέλος «αγκαλιάζουν» τα Χαμένα Παιδιά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια αναφορά για τη σύγχρονη μετανάστευση.

Ένα έργο που μιλάει κυρίως για την αγάπη και την αμέριστη μέριμνα προς τα παιδιά, αλλά ακόμη θίγει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την απώλεια, την εγκατάλειψη, τον παιδικό πόνο και τις δυσκολίες της ενηλικίωσης.

Info:

Κάθε Κυριακή, στις 11.30
Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)
Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Υπηρέτης δύο αφεντάδων

Yphreths.JPG

Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα μετακομίζει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από τον Οκτώβριο για να ξεσηκώσει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματά του το κοινό μετά από τη μεγάλη αγάπη που «εισέπραξε» από τους θεατές μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο πετυχημένες παραγωγές της περσινής χρονιάς, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ώστε να την δουν όσοι δεν πρόλαβαν και να την ξαναδούν όσοι την απόλαυσαν.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας Υπηρέτης, δύο Αφεντάδες. Ο Τρουφαλδίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία… αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση. Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας…

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλ. Λευκού Πύργου

Σάββατο στις 21.00

Κυριακή στις 20.00

Εισιτήρια: 7- 13 ευρώ

Η μεγάλη πλατεία

mpakolas.JPG

Το ΚΘΒΕ τιμά φέτος το Νίκο Μπακόλα και το έργο του

Ο Άκης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή, το εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μια πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

«Η Μεγάλη πλατεία» τιμήθηκε το 1988 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η σκηνική μεταφορά του πολυσύνθετου αυτού κειμένου αποτελεί ένα στοίχημα και μια πρόκληση για το ΚΘΒΕ και για την Ελένη Ευθυμίου, μια εξαιρετικά ταλαντούχα σκηνοθέτη της νέας γενιάς, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Η παράσταση, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Info:

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός

Σάββαστο στις 20.00

Κυριακή στις 19.00

Εισιτήρια: 7- 13 ευρώ

Μόλλυ Σουήνυ

Molly.jpg

Η παράσταση, «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Φρίελ εμπνέεται από το δοκίμιο του νευρολόγου Όλιβερ Σακς «Να βλέπεις και να μην βλέπεις» καθώς και από ένα αληθινό περιστατικό. Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Ο Φρανκ, ο άντρας της, είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα ολοκληρωθεί μόνον όταν πάψει να είναι τυφλή. Ο κύριος Ράις, ο χειρουργός, ελπίζει να ξαναβρεί τη χαμένη ιατρική του φήμη από μια επικείμενη επιτυχημένη επέμβαση. Μέσα από τρεις παράλληλους μονολόγους παρακολουθούμε την πορεία της Μόλλυ πριν και μετά την τυφλότητα. Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί να ήταν οι άλλοι...

Info:

Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:15

Εισιτήρια: 8- 13 ευρώ

Ο Ελέφας

elefas.JPG

Ο «Ελέφας», η παράσταση - έκπληξη της περσινής χρονιάς που λάτρεψαν οι θεατές και οι κριτικοί, μετά από μια εντυπωσιακή σεζόν με sold out παραστάσεις και τη φιλοξενία του στα Ιωάννινα από το ΔΗΠΕΘΕ, επιστρέφει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για να μας αποκαλύψει τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας και να μας «απογειώσει» με τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους του και τις «σουρεαλιστικές καταστάσεις» του.

Ο Κώστας Βοσταντζόγλου καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας.

Ο Ελέφας του Κώστα Βοσταντζόγλου αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει τη θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας ως μίας όψης των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο, με τους κώδικες της κωμωδίας αλλά και με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Το τοπικό ιδίωμα –που μπορεί να παραπέμπει στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη ή την Ήπειρο– εναλλάσσεται με την άγρια κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Η ποιότητα της γλώσσας των προσώπων του έργου διαμορφώνεται με βασικά συστατικά την αμάθεια, το lifestyle, την προγονοπληξία αλλά και τη φασιστική αντίληψη ως καθημερινό οικογενειακό βίωμα.

Info:

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών,

Σάββατο στις 21.15

Κυριακή στις 20.00

Εισιτήρια: 5-13 ευρώ

Έξω πάνω μέσα κάτω

kt.JPG

Η δροσερή θεατρική βόλτα γεμάτη χαμόγελα, παιδικές φωνές, σαπουνόφουσκες και κομφετί, που κέρδισε από την πρώτη παράσταση, την περίοδο 2018-2019, το χαμόγελο των παιδιών, ξεκινά μετά την καλοκαιρινή της παρουσίαση ένα νέο κύκλο παραστάσεων, σε σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα και μουσική Φοίβου Δεληβοριά, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12.00 στο Βασιλικό Θέατρο.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα μωρό, αυτή τη φορά αγόρι, ανακαλύπτει ότι μια εικόνα αλλάζει ανάλογα με την πλευρά που τη βλέπεις. Τι συμβαίνει στο πάνω και τι στο κάτω; Και τι αλλάζει στο μέσα και τι στο έξω; Ένα κουτί που καλεί το μωρό να ανέβει πάνω, για να ανακαλύψει έπειτα το κάτω. Ένας μαγικός φίλος που καλεί το μωρό να καταστρώσουν ένα σχέδιο μέσα. Και μια μαμά κι ένας μπαμπάς που αφήνουν ελεύθερο το μωρό να παίξει έξω. Κι αν το έξω φοβίζει; Κι αν το πάνω είναι πολύ πάνω; Ναι, αλλά το έξω και το πάνω έχει περισσότερη πλάκα και μαθαίνεις... Τι μαθαίνεις; Να μη φοβάσαι και να τολμάς να αλλάζεις τα πράγματα μέχρι να φτάσει η ώρα για το μεγάλο έξω.. Όταν το σπίτι γίνεται μικρό και δε σε χωράει πια!

Παίζει ο Γιάννης Μαστρογιάννης.

ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τιμή εισιτηρίου: 7€ (βρέφη, παιδιά, ενήλικες)

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλ. Λευκού Πύργου

Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων
Έναρξη: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019
Κάθε Σάββατο, στις 12.00

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Petros.jpg

Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων της Άλκης Ζέη ζωντανεύει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά, και μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.

Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και που θα μας κρατήσει συντροφιά ως τις γιορτές.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο πόλεμος ξεσπάει και όλα αλλάζουν: οι άνθρωποι, οι σχέσεις, η ίδια η ζωή. Η πείνα και η φτώχεια δεν είναι απλές αφηγήσεις ενός μακρινού παρελθόντος αλλά αποτελούν τη νέα συνθήκη ζωής. Ο μικρός Πέτρος καλείται να πάρει θέση, να αποφασίσει, να αναλάβει ευθύνες, να μεγαλώσει. Ο πόλεμος χάνει την ηρωική του αίγλη. Η ομορφιά των εμβατηρίων και των μεταλλίων γίνεται πόνος και απώλεια· πραγμάτων, ανθρώπων αλλά και της ίδιας της παιδικής ανεμελιάς. Παρόλα αυτά, τα παιδιά με την υπέροχη ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς και με όπλο τη φαντασία τους και το παιχνίδι, καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην τραγική πραγματικότητα. Και μέσα από τα παιδικά μάτια καλούμαστε και εμείς να ξαναδούμε τον πόλεμο αλλά και να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας.

Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλ. Λευκού Πύργου

Κυριακή στις 12.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ

ΑΛΛΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Το παγκάκι

the-pagkaki.jpg

Δύο άγνωστοι συναντιούνται και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήσαν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη. Μία ιστορία που εγείρει ένα ιδιαίτερο σύγχρονο και βασανιστικό ερώτημα: μπορούν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν πραγματικά μαζί; Κι αν ναι, πώς θα μπορούν να το επιτύχουν, αν συνεχώς κρύβει ο ένας απ’ τον άλλον αυτό που πραγματικά είναι;

Ο Αλεξάντερ Γκέλμαν ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της της Ρωσίας. Το Παγκάκι γράφτηκε το 1983, πριν από την κατάρρευσή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούσαν. Έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πάρα πολλές χώρες. Το πικρό του χιούμορ το κάνει διαχρονικό και κωμικοτραγικά επίκαιρο.

Info:

Θέατρο Αμαλίας, Αμαλίας 71

16 έως 20 & 23 έως 27 Οκτωβρίου, Ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ γενική είσοδος & 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

Frankenstein για κλάματα

frank.jpg

Στο πύργο που κληρονόμησε από τον πρόπάππου του ζει ο Δρ. Βίκτορ Φράνκεστάιν μαζί με την γυναίκα του Ελίζαμπεθ. Καθημερινά προσπαθεί να αποδείξει μαζί με τον πιστό υπηρέτη του Ίγκορ, ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα που γέννησε ποτέ ο κόσμος. Αυτό τον έχει κάνει εμμονικό. Προσπαθεί να μοιάσει στον προπάππου του και πειραματίζεται πάνω σ' ένα ανθρωπόμορφο τέρας, μέχρι που του δίνει ζωή. Κάτι όμως δεν πάει καλά… Γιατί το τέρας συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί; Τι εγκέφαλο του έφερε ο δαιμόνιος Ίγκορ; Τι πρόκειται να συμβεί, όταν μαθευτεί ότι έδωσε ζωή σ ένα νεκρό κουφάρι; Και μάλιστα, όταν αυτό του το εγχείρημα πάρει διαστάσεις φήμης παγκοσμίως; Τι θα κάνει όταν θα βρεθούν στον πύργο του, η κόρη, συγγνώμη… ο γιος του Κόμη Δράκουλα, η Κριστίν και… το Φάντασμα της Όπερας; Τι ζητάνε από τον Δόκτορα;

Info:

Ταξίδι Ονείρου, Τάττη Στέφανου 3, Αγία Σοφία
Σάββατο 19/10/19 21:00
Κυριακή 20/10/19 21:00

Random Magnetic Moment

random-magnetic.jpg

Η ομάδα παραστατικών τεχνών Random Magnetic Moment παρουσιάζει ένα site specific project σε εξωτερικούς, δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους, της Θεσσαλονίκης. Μια παράσταση χορού, μια συναυλία, μια έκθεση ζωγραφικής δίνουν διαφορετική αίσθηση στο κοινό τους. Τι θα συμβεί όταν όλα αυτά ενωθούν και βγουν από το συνηθισμένο και αναμενόμενο χώρο τους; Τι αντίδραση θα προκαλέσουν;

Τρεις χορεύτριες, ένας μουσικός και ένας ζωγράφος, συνθέτουν στιγμιαία με αφετηρία τρεις διαφορετικές πλατείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Με άξονα την καθημερινή χρήση των πλατειών αυτών, δηλαδή την Αψίδα του Γαλέριου ως σημείο σύντομης συνάντησης (ραντεβού), της πλατείας Ναυαρίνου ως μέρος για παρέα και κουβέντα και της πλατείας Αριστοτέλους ως σημείο έναρξης πολιτικών διαδηλώσεων, οι περφορμερ σωματοποιούν αυτήν την χρήση.

Info:

Σάββατο 19/10/2019 στην Πλατεία Ναυαρίνου , στις 18:00,
Κυριακή 20/10/2019 στην Πλατεία Αριστοτέλους, στις 18:00,
Διάρκεια: 45’ λεπτά
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

ΧΟΡΟΣ:

Kalakuta Republik

xoros.jpg

Εκδήλωση χορού με τίτλο «Kalakuta Republik» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00, στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ (Εθνικής Αμύνης 2), με χορογράφο τον Serge Aimé Coulibaly.

Εμπνευσμένος από τον Fela Kuti, τον Νιγηριανό συνθέτη, σαξοφωνίστα, ενορχηστρωτή, πολιτικό ακτιβιστή και θεμελιωτή του afrobeat, ο Serge Aimé Coulibaly δημιουργεί μια performance στη διάρκεια της οποίας η πολιτική αναδεικνύεται σε κάτι εντονότερο από απλή δραματουργική υποσημείωση.

Info:

Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Τιμή 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο

Ώρα (Κυριακή) 21:00

Τοποθεσία Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ (Εθνικής Αμύνης 2)

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Η Μιρέλα Πάχου live στο Μύλο

mirela.jpg

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η Μιρέλα Πάχου μας υποδέχεται στο Μύλο για να στήσουμε μαζί της το πιο ξεχωριστό πάρτι του χειμώνα!

Με την αστείρευτη ενέργεια, το χαμόγελο και βέβαια… το ακορντεόν της, σχεδιάζει τις ιδανικές μουσικές βραδιές, με όλα όσα θα θέλαμε να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε!
Τη χρονιά που μας πέρασε η Μιρέλα Πάχου βρέθηκε στο πλευρό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Νίκου Πορτοκάλογλου, δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποίησε μία μεγάλη περιοδεία γεμάτη προσωπικές συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού με τη δυναμική της παρουσία ως μουσικός και ως ερμηνεύτρια.

Οι βραδιές θα είναι γεμάτες swing kαι νησιώτικα, rock και λαϊκά, κέφι και φαντασία!

Ιnfo:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου
Μύλος Club, Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Ώρα προσέλευσης: 21:30
Ώρα έναρξης 22:30
Προπωληση: 8€
Είσοδος: 10€

ΠΙΣΤΕΣ:

Η Άννα Βίσση στο Barbarella Live Party

anna.jpg

Η Άννα Βίσση στο Barbarella Live Party σε ένα ανατρεπτικό show με όλες τις μεγάλες της επιτυχίες σε πολύ ιδιαίτερες διασκευές. Η κορυφαία ελληνίδα star θα αλλάξει τα βράδια μας στο κέντρο της πόλης, στο Barbarella Live Party.

Ένα πρόγραμμα με τα τραγούδια που αγαπήσαμε, που χορέψαμε, που ερωτευτήκαμε!

Η μοναδική Άννα με τις συγκλονιστικές της ερμηνείες, το κέφι και τον αυθορμητισμό της θα απογειώσει τη Θεσσαλονίκη σε βραδιές γεμάτες πάθος, χαρά, διασκέδαση, νοσταλγία, έρωτα.

Info:

Barbarella Live Party, Βασ. Ηρακλειου 43

04/10/2019 - 09/11/2019

Ημέρες & Ώρες Παρασκευή: 23:00 Σάββατο: 23:00

Τηλ.Κρατήσεων : 2310 227 444

Νίκος Μακρόπουλος, Έλλη Κοκκίνου και Βασίλης Δήμας στο Stage Live

Makro kokkinoy.jpg

Στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη το μόνο που δεν χρειάζεται συστάσεις είναι οι εμφανίσεις του Νίκου Μακρόπουλου. Όταν ο δημοφιλής τραγουδιστής εμφανίζεται στην πόλη του, αποτελεί το κορυφαίο μουσικό γεγονός.

Ο Νίκος Μακρόπουλος συνεργάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής με την Έλλη Κοκκίνου. Η εκρηκτική τραγουδίστρια με τις πολυάριθμες επιτυχίες της θα υποδεχθεί τους κοινό της Θεσσαλονίκης με το δικό της μοναδικό τρόπο στη σκηνή του «Stage Live».

Μαζί τους ο Βασίλης Δήμας, ένας από τους πιο επιτυχημένους τραγουδιστές της νέας γενιάς, ο οποίος θα δώσει τον δικό του ξεχωριστό παλμό στα σαββατοκύριακα της Θεσσαλονίκης.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή ο Νίκος Μακρόπουλος με την Έλλη Κοκκίνου και τον Βασίλη Δήμα δίνουν ραντεβού στο «Stage Live».

Info:

Stage Live, 26ης Οκτωβρίου 27

Σάββατο 19/10, στις 23:00 η τελευταία εμφάνιση

Κρατήσεις: 2310.566.768

Νατάσα Θεοδωρίδου, Πέτρος Ιακωβίδης και Onirama στο Clubvogue

natasa.jpg

Το «Club Vogue» φιλοξενεί το πιο δυναμικό σχήμα του φθινοπώρου. Η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Πέτρος Ιακωβίδης και οι Onirama ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν ραντεβού για μοναδικές νύχτες στο «Club Vogue».

Η Νατάσα Θεοδωρίδου που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της ελληνικής δισκογραφίας, ως άψογη οικοδέσποινα του σχήματος παρασύρει το κοινό με τις αμέτρητες επιτυχίες της και την αισθαντική φωνή της.

Στο πλευρό της για ακόμη μια σεζόν ο Πέτρος Ιακωβίδης, μια από τις πιο περιζήτητες προσωπικότητες της ελληνικής δισκογραφίας, ο οποίος ξεσηκώνει το κοινό με την προσεγμένη σκηνική παρουσία του αλλά κυρίως με τις καθηλωτικές ερμηνείες του. Οι Onirama, το πιο εκρηκτικό pop συγκρότημα, ανεβαίνουν στη σκηνή του «Club Vogue» έχοντας στις αποσκευές του τραγούδια από τη δισκογραφία τους, αλλά και αγαπημένες διασκευές. Με frontman τον Θοδωρή Μαραντίνη και με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει θα στήσουν ένα μοναδικό πάρτι που θα ενθουσιάσει.

Info:

Clubvogue, 26ης Οκτωβρίου 23,

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23.00

Κρατήσεις: 2310 550000 - 2310 550300

Ο Γιάννης Πλούταρχος στο Vergina Theatro

pl.jpg

Με αφετηρία το Vergina Theatro ο αγαπημένος Γιάννης Πλούταρχος θα ξεκινήσει μία υπέροχη μελωδική διαδρομή για πρώτη φορά παρέα με το γιο του Γιώργο Κακοσαίο και όλες τις μεγάλες επιτυχίες του. Ο Γιάννης Πλούταρχος ανεβαίνει στη σκηνή του Vergina Theatro για ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο σε όλους εσάς. Από 4 Οκτωβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις! Μία καριέρα γεμάτη τραγούδια & επιτυχίες! Μία σπουδαία λαϊκή φωνή που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες!

Μαζί του η Χατζημηνά Αφροδίτη.

Info:

Vergina Theatro, Regency Casino Thessaloniki

Σάββατο 19 Οκτωβρίου @21:45

Τιμή: από 20 ευρώ με ένα ποτό

Πληροφορίες στο 2310 491 234

Η είσοδος στο καζίνο είναι προαιρετική και δεν απαιτείται εισιτήριο εισόδου.

Για την είσοδο στο Vergina Theatro δεν υπάρχει όριο ηλικίας