Θεσσαλονίκη: Γι’ αυτές τις εκδηλώσεις αξίζει να βγεις από το σπίτι το σαββατοκύριακο!

|
ΒΑΣΩ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ

Δεύτερο και τελευταίο σαββατοκύριακο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αυτό που διανύουμε και η ΔΕΘ φιλοξενεί πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για να αποχαιρετήσει την 84η διοργάνωσή της. Ωστόσο, στην πόλη είναι σε εξέλιξη και άλλες ξεχωριστές δράσεις αυτό το διήμερο για τις οποίες αξίζει να βγούμε από το σπίτι. Το Thestival ξεχώρισε κάποιες από αυτές και σας τις παρουσιάζει. Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!

9o Wall Festival

wall 1.jpg

Το Wall Festival είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ μουσικής και άλλων τεχνών που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και είναι συνυφασμένο με την καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 2010 στο πάρκο Στεργίου Πολυδώρου δίπλα και μέσα στα τείχη της Άνω Πόλης σε ένα περιβάλλον, που συνδέει τον πολίτη με τη φύση, τη μνήμη και το σύγχρονο πολιτισμό.

Μέσα στη συνεπή πορεία του, το φεστιβάλ αγαπήθηκε από το κοινό του και ανήκει πλέον σ? αυτό. Με συνέργιες, από ομάδα ανθρώπων διαφόρων ιδιοτήτων ανταποκρίνεται εποικοδομητικά στην ανάγκη συμπαραγωγής με στόχο την προβολή της τέχνης και την επικοινωνία αυτής με το κοινό.

9o WALL FESTIVAL 13-14-15 Σεπτεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη Συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, εργαστήρια, χορός, προβολές.

Χώρος: Πάρκο πλατείας Στεργίου Πολυδώρου

Πότε: 13/09/2019 – 15/09/2019 Ημέρες & Ώρες Παρασκευή: 20:00 Σάββατο: 20:00 Κυριακή: 20:00

9ο Greenwave Festival

green.jpg

Το 9ο GreenWave Festival ήρθε και το πρόγραμμά του περιέχει υπέροχες συναυλίες, προβολές, εργαστήρια, δρώμενα, θεματικές συζητήσεις, εκθέσεις, eco-bazaar, vegan κουζίνα και πολλές ακόμη πλούσιες εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μια εναλλακτική οικολογική γιορτή. Διοργανώνεται για 9η συνεχόμενη χρονιά από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με δεκάδες οργανώσεις, δίκτυα και ομάδες της πόλης και με τη στήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ. Υλοποιείται χάρη στην εθελοντική προσφορά πλήθους ανθρώπων, που διαθέτουν τον χρόνο και την ενέργειά τους τόσο σε θέματα οργάνωσης και σχεδιασμού όσο και σε πρακτικότερα ζητήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το κάλεσμα των διοργανωτών αναφέρει:

Η «κλιματική αλλαγή» δεν είναι παρά ένας κομψός όρος για να περιγράψουν την περιβαλλοντική καταστροφή που ήδη έχει αρχίσει! Και είναι η γενιά μας αυτή που καλείται να αρπάξει το τιμόνι και να βάλει ένα φρένο στην πορεία προς την ανατροπή των όρων της ζωής όπως την έχουμε γνωρίσει στον πλανήτη.

Δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που να μην προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης! Και μεις βιώνουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που διαρκώς αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.
Σε πείσμα των αρνητών της κλιματικής κρίσης, του λόμπι των ορυκτών καυσίμων, της βιομηχανίας των πλαστικών, της μαζικής κτηνοτροφίας κ.α., που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τον πλανήτη και υποθηκεύουν το μέλλον της ζωής πάνω σε αυτόν, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα παγκόσμιο κίνημα, από ανθρώπους που πιστεύουν βαθιά ότι τώρα είναι ο καιρός για δράση. Είναι καιρός για αλλαγή των πολιτικών και του τρόπου ζωής μας.

Γι’ αυτό και στο φετινό Greenwave festival 2019, συζητάμε για την κλιματική κρίση, αναζητούμε λύσεις και απαιτούμε:
– την κήρυξη της χώρας σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση
– την υιοθέτηση μίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση
– την εφαρμογή των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού
– τη διακοπή των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα
– την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και του ελέγχου της λειτουργίας των βιομηχανιών

Info:

12/13/14/15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ),
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΝΘ

Πινόκιο

Pinokio.jpg

Μετά από μια πλούσια και επιτυχημένη κουκλο-θεατρική σεζόν γεμάτη παραστάσεις, σε θέατρα, χώρους πολιτισμού και σχολεία, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, οι δραστήριοι REDICOLO έρχονται στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ για να μοιραστούν με μικρούς και μεγάλους την ιστορία ενός διαφορετικού αγοριού: του αγαπημένου όλων, παντού και πάντα, ΠΙΝΟΚΙΟ.

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, είναι μια ξύλινη μαριονέτα που κινείται χωρίς σπάγκους και ονειρεύεται δίχως όρια. Θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Θέλει να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων, αλλά…τι είναι τελικά «άνθρωπος»; Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγκαιότητα της αποδοχής του διαφορετικού. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.».

Ιnfo:
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, 55 131, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: 14, 21 & 28 Σεπτεμβρίου 2019, στις 18:00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Ηλικίες: Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών
Τιμές εισιτηρίων: 7€ κανονικό | 5€ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι και ομαδικά εισιτήρια άνω των 8 ατόμων)

“Η δύναμη της φιλίας” στην παιδική σκηνή του θεάτρου Σοφούλη

Dynamh.jpg

Οι αγαπημένοι ήρωες της παιδικής μας ηλικίας έγιναν παράσταση! Γενιές ολόκληρες έχουν διασκεδάσει αλλά και διδαχθεί με τους πολύχρομους Μικρούς Κυρίους και τις υπέροχες Μικρές Κυρίες!

Από τον Σεπτέμβριο το κοινό έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει κι από κοντά και να τους απολαύσει ζωντανά στη νέα παράσταση της Καλλιτεχνικής Εταιρίας Θεάτρου (Θέατρο Σοφούλη).

Πρόκειται για την επίσημη παράσταση των Μικρών Κυρίων στην Ελλάδα και πρόκειται για μια διαδραστική παραγωγή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Οι πρόβες έχουν ξεκινήσεις και η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ θα δίνονται παραστάσεις τις καθημερινές για σχολεία.

Λίγα λόγια για το έργο

Η μικρή Σοφία είναι πολύ λυπημένη σήμερα. Είχε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Μιλάει πολύ και δεν χαμογελά ποτέ και γι’ αυτό δεν έχει καθόλου φίλους. Ξαφνικά η κυρία Άμπρα Κατάμπρα εμφανίζεται και με τη βοήθεια των φίλων της, του κυρίου Κατσούφη, της κυρίας Γελαστούλας, του κυρίου Πολυλογά, του Κυρίου Δυνατού αλλά και των παιδιών που παρακολουθούν την παράσταση θα τη βοηθήσει να βρει και πάλι τη χαρά με τη δύναμη της φιλίας!

Παίζουν: Διογένης Γκίκας, Αναστασία Ευσταθοπούλου, Θεοδώρα Καμπόσου, Θανάσης Τζιατζιάφης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου

Info:

Πρεμιέρα: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Μικροί κύριοι – Μικρές κυρίες: Η δύναμη της φιλίας
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Παραστάσεις: Από 15 Σεπτεμβρίου κάθε Κυριακή στις 11.30
Επιπλέον παραστάσεις 22 και 29 Σεπτεμβρίου, 13, 20 και 27 Οκτωβρίου στις 15.00
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, 55131, Καλαμαριά
Τηλ. κρατήσεων 2310423925

Πανσέληνος και Κολύμπι στο Κολυμβητήριο Καλαμαριάς

brady.jpg

Μια ξεχωριστή βραδιά διοργανώνει το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς, για τους λάτρεις της κολύμβησης και του ρομαντισμού, το βράδυ της Πανσελήνου με ελεύθερη είσοδο στη φεγγαρόφωτη πισίνα.

Όσοι αγαπούν το νυχτερινό αθλητισμό και όσοι θέλουν να μοιραστούν μια ρομαντική βραδιά, κολυμπώντας κάτω από το φως του φεγγαριού, στο δροσερό νερό της πισίνας, μπορούν να απολαύσουν τις βουτιές τους εκεί, μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Στο χώρο της πισίνας θα υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες αλλά και παιδιά από 5 ετών και πάνω, έχοντας μαζί τους το κολυμβητικό μαγιό και το σκουφάκι τους.

Οι κολυμβητές μπορούν να συμμετάσχουν στη βραδιά της Πανσελήνου, είτε είναι μέλη του κολυμβητηρίου είτε όχι.

Ο ρομαντισμός της βραδιάς, θα έχει σύμμαχο εκτός από το ολόγιομο φεγγάρι, τα φωσφορικά φωτάκια που θα είναι τοποθετημένα στο βυθό της πισίνας και θα είναι ο μόνος φωτισμός αφού οι προβολείς, εκείνο το βράδυ δεν θα ανάβουν.

Ερωτόκριτος στο Θέατρο Δάσους

xainides.jpg

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμΩς κινείται (χορός/ακροβασία) στη μουσική παράσταση “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου. Μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες

Δημήτρης Αποστολάκης: λύρα Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: τραγούδι –κιθάρα Σπυριδούλα Μπάκα: τραγούδι Τάκης Κανέλλος: κρουστά Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρική κιθάρα Μιχάλης Νικόπουλος: λαούτο, μαντολίνο Ρέλλος Θοδωρής: σαξόφωνο Γιάννης Νόνης: μπάσο

Κίνηση: Κι όμΩς κινείται Χορός – Ακροβασία: Camilo Bentancor Δημάς Βασίλης Λινάρδου Αντιγόνη Μακατσώρης Χριστόφορος Ιωάννα Παρασκευοπούλου Χριστίνα Σουγιουλτζή Φωτισμοί: Αθανασοπούλου Μαρία Σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας 

KYΡΙΑΚΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ **Ισχύουν τα εισιτήρια της παράστασης της 6ης Ιουνίου** 

Χαΐνηδες, ομάδα Κι όμΩς κινείται.

Κυριακή 15/09/2019

Ώρα έναρξης: 21:30

Το Μaster Class επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Maria 1.jpg

Μετά από 150 SOLD-OUT παραστάσεις και γνωρίζοντας την αποθέωση από κοινό και κριτικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το MASTER CLASS ανεβαίνει για 2η φορά στην Θεσσαλονίκη για πέντε μοναδικές παραστάσεις!

Το θεατρικό έργο του αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (71/72), γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995, με πρωταγωνίστρια της Ζόι Κάλντγουελ, αρχικά στη Φιλαδέλφεια και μετά στο Μπρόντγουεϊ γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία – Βραβείο Tony, Βραβείο DramaDesk – και διαγράφοντας έκτοτε, μια μακρά τροχιά σκηνικών ερμηνειών του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες που έλαμψαν στον κεντρικό ρόλο, ενσαρκώνοντας τη μεγάλη ελληνίδα ντίβα, η Φαίη Ντάναγουεϊ, αλλά και η Φαννύ Αρντάν στο Παρίσι σκηνοθετημένη από τον Ρομάν Πολάνσκι. Στην Ελλάδα, το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997-1998 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, με την Κάτια Δανδουλάκη στον ρόλο της Κάλλας.

Με ραγισμένη φωνή και καρδιά, η Μαρία Κάλλας στα χρόνια του ’70, λίγο μετά το γάμο του άλλοτε πολυαγαπημένου της Ωνάση με τη Τζάκι Κέννεντι και την δική της εμβληματική εμφάνιση, στην άτυχη ωστόσο εμπορικά, κινηματογραφική “Μήδεια” του τραγικού Παζολίνι, που η ίδια τον ερωτεύτηκε απελπισμένα, η μεγάλη αοιδός αποφασίζει να δώσει αυτά τα μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές. Κινήσεις απόγνωσης λίγο πριν την καταβάλει η κατάθλιψη και τη θερίσει πρόωρα ο θάνατος, πριν καν κλείσει τα πενηντατέσσερα χρόνια της.

Πάνω σε αυτό το υλικό ο Terrence McNally δημιουργεί έναν συναρπαστικό διάλογο της Κάλλας με τους σπουδαστές και τον εαυτό της, αυτοβιογραφικό, αποκαλυπτικό για τα μυστικά της τέχνης της, ειρωνικό και γεμάτο χιούμορ, πικρό για έναν καινούργιο κόσμο που ανατέλλει και που δεν της ταιριάζει. Όλο το έργο γεμάτο από τη μουσική του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μπελίνι, καθώς παρελαύνουν πρόσωπα μύθοι της όπερας όπως ο Βισκόντι, πρόσωπα σεβαστά της ζωής της όπως η Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο, πρόσωπα χρήσιμα για την καριέρα της αλλά και καταπιεστικά για τη φύση της όπως ο Μενεγκίνι, πρόσωπα εφιάλτες του βίου της όπως η μητέρα και η αδελφή της, πρόσωπα αγάπης-μίσους όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης…

Info:

Από 11- 15 Σεπτέμβρη
Παραστάσεις: Τετάρτη με Κυριακή στις 21:00
Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2
Εισιτήρια: 16€, 20€ & 25€ (φοιτητικό-μαθητικό)

Προπώληση Εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου τηλ. 2310 262 051

Ο Κήπος

khpos.jpg

Πόσο βαθιά μπορεί να είναι η ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη, για συντροφικότητα, για πλήρη αποδοχή; Μπορούν δύο φαινομενικά αντίθετες προσωπικότητες να βρουν ο ένας στον άλλο το πρόσωπο που έψαχναν σε όλη τους τη ζωή; Τις απαντήσεις δίνουν επί σκηνής σε μια συγκλονιστική ερμηνεία ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη. Το έργο του Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά μιλάει για μνήμες και εμπειρίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του καθενός.
Λίγα λόγια για το έργο: Ο Μπάρι, βετεράνος του Βιετνάμ και οικοδόμος τώρα στο επάγγελμα, αναρρώνει μετά από εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του η Λουίζ.

Καθώς πρέπει, άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του Μπάρι για να τον φροντίζει. Ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή όμως η συνέχεια τούτης της γνωριμίας κάθε άλλο παρά αναμενόμενη αποδεικνύεται. Ο Μπάρι δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος ενώ η Λουίζ, στο πρόσωπο του, θα αναζητήσει απεγνωσμένα τη βοήθεια. Δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και να βρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σωτηρία. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη.

Info:

Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71

Εισιτήρια 15 ευρώ

Ημέρα & Ώρα Παράστασης: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου – 21:00 – Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου – 21:00

Η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός

siwph.jpg

Η εξομολόγηση ενός αγοριού για όλα όσα έζησε στην προσπάθεια του να κυνηγήσει το όνειρο του. Ένα έργο για το bullying, τον ρατσισμό, την οικογένεια και τη διαφορετικότητα.

Ένα έργο βαθιά κοινωνικό, με έντονα στοιχεία μιούζικαλ, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές την προηγούμενη θεατρική σαιζόν και το κοινό απαίτησε με την αισθητή παρουσία του στις θεατρικές αίθουσες να συνεχίσει.

Info:

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 21:00

Θέατρο Αυλαία Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος 

To tell stories we cannot tell

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό πέντε νέες και ξεχωριστές παραστάσεις τελειόφοιτων φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. 

Οι παραστάσεις δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Σκηνοθεσία IV» με διδάσκοντα τον Αν. Καθηγητή Μιχαήλ Μαρμαρινό και θα φιλοξενηθούν υπό τον γενικό τίτλο «To Τell Stories We Cannot Tell» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

14/09 στις 21.00: Οι εν τάφω
15/09 στις 21.00: Θέμα για μικρό διήγημα: Ο γλάρος

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό (με σειρά προτεραιότητας).

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/9, 21:00

en tafw.jpg

«Οι Εν Τάφω: Αποσπάσματα από το βιβλίο του πολέμου», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη «Η ζωή εν Τάφω. Το βιβλίο του Πολέμου»
Σκηνοθεσία: Ευτυχία Σπυριδάκη
Διάρκεια: 75΄

50 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Ένα λογοτεχνικό έργο που για χρόνια έχει αγγίξει γενιές και γενιές άγγιξε και σήμερα μια ομάδα νέων ανθρώπων. Πολύ. Τόσο πολύ, που αποφάσισε να το αρθρώσει επάνω στη σκηνή.

«(…) Κατόπι, έρχεται σιγά-σιγά η νύχτα. Απέναντί μας ορθώνεται το Βουνό. Κάποτε πρέπει να το φάμε ή να μας φάει. Είναι το Βουνό με τις χίλιες χιλιάδες καρδιές που χτυπάν με μίσος τυφλό και με τους χτύπους τους, μετράν τη ζωή μας. Κάθε λάκκωμά του, κάθε πέτρα του, κρύβει μια καρδιά ξέχειλη από θανατερή όχτρα και δυο μάτια που γυρεύουνε ψαχνό για στόχο. Γιατί είναι απαραίτητο να σκοτώσουμε και να μας σκοτώσουν; Ποιόνε να ρωτήσω. Δεν καταλαβαίνω».

Σκηνοθεσία-δραματουργία: Ευτυχία Σπυριδάκη, Σχεδιασμός φωτισμών: Γεωργία Τσελεπή, Βοηθός σκηνοθέτη: Λέλα Μεντεκίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βαρβαρέσος, Πηνελόπη Γρηγοριάδου, Τέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Αλεξάνδρα Ιγνατίδου, Φανή Ξενουδάκη, Κατερίνα Παπαδάκη, Κατερίνα Πλεξίδα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αθηνά Συκιώτη, Παναγιώτης Τόλιας

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/9, 21:00

k.jpg

«Θέμα για μικρό διήγημα: Ο Γλάρος / Who is happy in Russia?» του Αντόν Τσέχωφ
Σκηνοθεσία: Όλια Πανίδου
Διάρκεια: 120΄

Στον κήπο του Σόριν. Ο ήλιος έχει μόλις βασιλέψει. Ένα τοπίο µε λίμνη. Στα στάσιμα νερά της αντανακλώνται τα πρόσωπα εννέα ανθρώπων -ένας ιδιότυπος χορός, μονίμως παρών επί σκηνής- που περνούν τον καιρό τους στην εξοχή. Στο κέντρο, ένα σαμοβάρι σιγοβράζει. Μέσα από τους ατμούς του αναδύονται ερωτήματα: Τι σημαίνει ευτυχία; Υπάρχει κανείς που να είναι ευτυχισμένος; Τι σημαίνει αλλαγή; Υπάρχει κάτι που πραγματικά να αλλάζει; Τι σημαίνει φεύγω; Τι σημαίνει μένω; (Παύση) Ακούστε, τραγουδάνε… Ένα έργο εμποτισμένο µε όλα τα βαθιά ζητήματα της ύπαρξης δοσμένα όμως μέσα από απτά καθημερινά παραδείγματα ανθρώπων που συνθέτουν ένα τοπίο αντίστιξης, όπου η μελωδία της δράσης συνηχεί µε τη μελωδία της φλυαρίας και των άσχετων περιστατικών, γεννώντας μια αμήχανη, σαστισμένη αίσθηση, στιγμιαία σαν κωμωδία και ατέρμονη σαν τραγωδία στα σύνορα µε το παράλογο.

Σκηνοθεσία: Όλια Πανίδου, Συνεργάτις δραματουργός: Ελίνα Καλαϊτζόγλου
Διαμόρφωση χώρου-Σκηνικά-Κοστούμια: Μάγδα Δήµου, Εύα Κουρελιά
Μουσική-Ηχητική δραματουργία: Αναστασία Γιαµούζη, Φωτισμοί: Άννα-Μαρία Ιακώβου, Βοηθοί φωτιστή: Γιώργος Γκρίνιας, Χριστίνα Ελευθεριάδου, Αφίσα: Μάγδα Δήµου, Εύα Κουρελιά, Δέσποινα Μαυρίδου, Trailer: Δέσποινα Μαυρίδου, Φωτογραφίες: Άρτεµις Τσακίρη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γκρίνιας, Χριστίνα Δαγκάκη, Μάγδα Δήµου, Αµαλία Διακάκη, Γιάννης Μαυρόπουλος, Σταύρος Μόσχης, Παντελής Μπακατσέλος, Μάγδα Στεργίου, Θανάσης Τζιντζιός, Στράτος Τζωρτζάκης

Πιάνο: Παντελής Μπακατσέλος

Η ΚΟΘ στα Λουτρά Παράδεισος

hamam.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις εμφανίσεις της σε μνημεία της πόλης, σε μία συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, που σκοπό έχει την ανάδειξη των μνημείων αυτών, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της ορχήστρας σε εναλλακτικούς χώρους, όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να βιώσει μία διαφορετική μουσική εμπειρία.

Η φετινή σεζόν ξεκινά με μία συναυλία στο Μπέη Χαμάμ, με το σχήμα Contra Duo να παρουσιάζει γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου διασκευασμένα για τον ευφάνταστο συνδυασμό ενός νυκτού και ενός τοξοτού οργάνου, όπως το τρίχορδο μπουζούκι και το βιολοντσέλο αντίστοιχα.

Η Ιωάννα Κανάτσου (τσέλο) μαζί με τον Παναγιώτη Κουτσούρα (τρίχορδο μπουζούκι) είναι φίλοι και συνεργάτες εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ υπήρξαν μέλη της μουσικής μπάντας “Λοξή Φάλαγγα” του Νίκου Παπάζογλου.

Info:

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019,
ώρα 12:00
Μπέη Χαμάμ

Contra duo
Ιωάννα Κανάτσου (βιολοντσέλο)
Παναγιώτης Κουτσούρας (τρίχορδο μπουζούκι)

Πρόγραμμα:
‘Μουσικές συνευρέσεις’
Έργα για τσέλο και τρίχορδο μπουζούκι

Είσοδος με προσκλήσεις
(θέσεις περιορισμένες)
Παραλαβή από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990
Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00

Κτήμα Γεροβασιλείου: Ανοιχτή Προβολή του Ντοκιμαντέρ «Στο σώμα της»

ktima-gerovasileiou.jpg

Στον κήπο του κτήματος Γεροβασιλείου θα αποχαιρετίσουν το καλοκαίρι και θα υποδεχτούν την νέα οινική χρονιά, με την ανοιχτή προβολή του ελληνικού ντοκιμαντέρ «Στο σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή, το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019.

Στα πλαίσια της προβολής, το μουσείο του κτήματος θα είναι επισκέψιμο από τις 19:30 έως και τις 20:30.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της βραδιάς:

19:30 Καλοσώρισμα στο Κτήμα με ένα ποτήρι κρασί
20:30 Η προβολή του ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους στον κήπο του Κτήματος. (Σε περίπτωση βροχής, η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της εμφιάλωσης.)
Η βραδιά θα κλείσει με συζήτηση με τον σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή.

30 Χρόνια Γιώργος Θεοφάνους

Theofanoys.jpg

Ένας συνθέτης, ένα πιάνο, τρεις σπουδαίες νέες φωνές & 5 μουσικοί, σε μια σπάνια μουσική συνύπαρξη υψηλής καλλιτεχνικής αξίας! Με τις μεγάλες προσωπικές του επιτυχίες, που άντεξαν στο χρόνο και αγαπήθηκαν πολύ, αλλά και επιτυχίες του σήμερα, ο Γιώργος Θεοφάνους και οι συνεργάτες του ανοίγουν την αυλαία του Vergina Theatro για τη φετινή σεζόν με ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι. Ο Γιώργος Θεοφάνους, πίσω από το πιάνο του, θα πατήσει τα πλήκτρα για να αφηγηθεί με τα τραγούδια του, πως… «ο δικός του ο δρόμος», ο οποίος μετρά φέτος 30 χρόνια, τον οδήγησε σε μια τόσο σπουδαία μουσική πορεία. Στην παρέα του μια ομάδα νέων ταλαντούχων τραγουδιστών, η οποία θα ερμηνεύσει με τη φρεσκάδα των φωνών της, τραγούδια – επιτυχίες του αγαπημένου συνθέτη. Ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης, η Όλγα Βενετσιάνου, η Δήμητρα Σταθοπούλου και μια 5μελής ορχήστρα βρίσκονται πάνω στην σκηνή, σε μια διαρκή μουσική συνομιλία με τον συνθέτη.

Υπόσχονται ένα υπέροχο ταξίδι με τραγούδια που αγαπά ο Γιώργος Θεοφάνους αλλά και πέρα από αυτά που έγραψε ο ίδιος, άλλων αγαπημένων συνθετών με τους οποίους έχει συνεργαστεί επί σκηνής, για να μας απογειώσουν με ένα εξαίσιο ελληνικό ρεπερτόριο.

Επιμέλεια ορχήστρας-μπουζούκι: Κωνσταντίνος Βελλιάδης 30 Χρόνια Γιώργος Θεοφάνους «Ο δικός μου ο δρόμος» στο Vergina Theatro (Regency Casino, 12o χλμ. Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, Θεσσαλονίκη)

Παραστάσεις: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή 27 – Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 

Θέατρο Βεργίνα – Regency Casino Thessaloniki 12ο χλμ. Εθν. Οδού Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης

Ώρα έναρξης 21.45

Τιμή: από 15 ευρώ με ένα ποτό

To Reworks Agora 2019 ξεπερνά τα κλισέ στο Ύψιλον

re.jpg

To Reworks Agora ξεπερνά τα κλισέ την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Ύψιλον Γιορτάζοντας τα 15 χρόνια του Reworks Festival, το φετινό Reworks Agora αλλάζει μορφή, μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης, είναι ανοιχτό σε όλους και σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την έναρξη της φετινής -επετειακής- διοργάνωσης.

To Ypsilon υποδέχεται την 4η έκδοση του Reworks Agora που έρχεται να αψηφήσει τα κλισέ και να φέρει στο προσκήνιο μια αφοσιωμένη δημιουργική κοινότητα, που εργάζεται στο πεδίο για να θέσει πίσω της το μοιρολατρισμό και την εποχή της παθητικής παρατήρησης. Μια σειρά από ομιλίες και συζητήσεις θα ανατρέψουν στερεοτυπικές αντιλήψεις, που ανακυκλώνουν ξεπερασμένες κοινωνικές νόρμες και θα αντιπροτείνουν νέες, επίκαιρες ιδέες συνυφασμένες με το ραγδαία μεταβαλλόμενο και τεχνολογικά τροφοδοτούμενο παρόν.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, προσωπικότητες, που έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν από το χώρο του πολιτισμού, της τεχνολογίας και του ακτιβισμού θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τη συμβολή τους στη νέα περίοδο συλλογικής περιπέτειας, όπου η δημιουργία είναι στο επίκεντρο της καθημερινότητας όλων.

Πρόγραμμα

Ομιλίες Reworks Lab I 13.00 – 13.15 |

Καλωσόρισμα 13.15 – 14.00 | Μετασχηματίζοντας το μέλλον στην εργασία 14.00 – 15.00 | Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συνεργάζεται με τους ανθρώπους στην καλλιτεχνική διεργασία; 16.30 – 17.30 | Η αντεπίθεση της σάτιρας Live Performances & DJ sets Reworks Lab I 18.00 – 19.00 Peter Broderick 23.00 – 24.00 Anna Vs June Floor 1 street 19.15 – 20.15 Tendts 20.30 – 23.00 Tim Sweeney Reworks Lab II 23.00 – 00.30 Ison 00.30 – 03.30 Massimiliano Pagliara 03.30 – end Sky Above

Είσοδος Ελεύθερη Reworks Agora 2019 @ Ύψιλον, Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

Συναυλίες ΔΕΘ

Μάκης Δημάκης, Ειρήνη Παπαδοπούλου και Βασίλης Δήμας στο Σάββατο- Πάολα στο φινάλε

Paola.jpg

Το τελευταίο διήμερο της ΔΕΘ κλείνει με δυνατή μουσική και πολύ χορό!

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην κεντρική σκηνή, στο τόξο της ΧΑΝΘ, ανεβαίνουν οι Μάκης Δημάκης, Ειρήνη Παπαδοπούλου και Βασίλης Δήμας.

Την αυλαία για φέτος στην 84η ΔΕΘ, θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, η εκρηκτική Πάολα!

Οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.30.

Club Vogue: Νατάσα Θεοδωρίδου – Πέτρος Ιακωβίδης – ONIRAMA 

natasa.jpg

Το «Club Vogue» θα φιλοξενήσει το πιο δυναμικό σχήμα του φθινοπώρου. Η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Πέτρος Ιακωβίδης και οι Onirama ενώνουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να υποδεχθούν το φθινόπωρο από τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ραντεβού για μοναδικές νύχτες στο «Club Vogue». Η Νατάσα Θεοδωρίδου που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της ελληνικής δισκογραφίας, ως άψογη οικοδέσποινα του σχήματος θα παρασύρει το κοινό με τις αμέτρητες επιτυχίες της και την αισθαντική φωνή της.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια θα καταθέσει την ψυχή της σε ένα πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα, άλλωστε γνωρίζει καλά πώς να κερδίζει ακόμη και το πιο απαιτητικό κοινό. Στο πλευρό της για ακόμη μια σεζόν ο Πέτρος Ιακωβίδης, μια από τις πιο περιζήτητες προσωπικότητες της ελληνικής δισκογραφίας, ο οποίος θα ξεσηκώνει το κοινό με την προσεγμένη σκηνική παρουσία του αλλά κυρίως με τις καθηλωτικές ερμηνείες του.

Οι Onirama, το πιο εκρηκτικό pop συγκρότημα, θα ανέβουν στη σκηνή του «Club Vogue» έχοντας στις αποσκευές του τραγούδια από τη δισκογραφία τους, αλλά και αγαπημένες διασκευές. Με frontman τον Θοδωρή Μαραντίνη και με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει θα στήσουν ένα μοναδικό πάρτι που θα ενθουσιάσει. 

Νατάσα Θεοδωρίδου, Πέτρος Ιακωβίδης και Onirama στο Clubvogue (26ης Οκτωβρίου 23)

Από Παρασκευή 13/9 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο Κρατήσεις: 2310 550000 – 2310 550300

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.