Ο μικρός γιος του Bob Marley έρχεται στη Θεσσαλονίκη

|
THESTIVAL TEAM

Ο Damian “Jr. Gong” Marley, ο νεώτερος και πιο επιτυχημένος γιος του τεράστιου Bob Marley και κορυφαίος καλλιτέχνης της reggae παγκοσμίως, έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την πολυμελή μπάντα του, το Σάββατο 8 Ιουνίου, στο Fix Factory Of Sound Open Air.

Ο πολυβραβευμένος Damian Marley – αποκαλούμενος “Jr. Gong” προς τιμήν του Bob Marley, που ήταν γνωστός ως “Tuff Gong”, καθώς και ως ο “Νεώτερος Βετεράνος” από πολλούς συναδέλφους του – ανανέωσε με μοναδικό τρόπο τη μουσική που ο πατέρας του έκανε γνωστή και αγαπητή σε ολόκληρο τον κόσμο, φέρνοντάς την κοντά στο hip-hop και την dance μουσική, μέσα από συνεργασίες με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Nas (με το album “Distant Relatives” και τα φοβερά singles “As We Enter” και “Dispear”), Jay Z, Snoop Dog, B-Real, Ty Dolla $ign, Bobby Brown, καθώς και οι Skrillex και Bruno Mars, με τους οποίους έχει ηχογραφήσει τα διάσημα “Make It Bun Dem” και “Liquor Store Blues”, αντίστοιχα.

Οι προσωπικές του επιτυχίες είναι επίσης πάρα πολλές: “Welcome To Jamrock” (ίσως το καλύτερο reggae κομμάτι των τελευταίων 15 ετών), “Medication”, “Patience”, “Road To Zion”, “Speak Life”, “There For You”, “Affairs Of The Heart”, “R.O.A.R”, “Move” και άλλα.
Εννοείται πως, δίπλα σε όλα τα παραπάνω, στο live του θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μερικά από τα κορυφαία τραγούδια του Bob Marley, τα οποία συνηθίζει να παίζει με εκπληκτικό τρόπο (δεν θα γινόταν και διαφορετικά, άλλωστε, αφού βρίσκονται στο αίμα του): “Could You Be Loved”, “War / No More Trouble”, “Get Up Stand Up”, “Is This Love”, “Sun Is Shining”, “Jamming”, “Exodus”, “Confrontation” και αρκετά ακόμα.

Γεννημένος πριν 40 χρόνια στο Kingston της Jamaica, γιος του Bob και της Cindy Sheakspeare (Miss Κόσμος του 1976), δημιούργησε την πρώτη του μπάντα μόλις στα 13 του και μέσα στα επόμενα χρόνια ξεκίνησε να περιοδεύει με τα μεγαλύτερα αδέλφια του, Stephen, Ky-Mani, Julian και Ziggy.

To 1996, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του, “Mr. Marley”, και το 2002 κέρδισε το πρώτο του Grammy με το “Halfway Tree”, στην κατηγορία Reggae Album Of The Year. To 2005, κατέκτησε τον κόσμο με το “Welcome To Jamrock”, κερδίζοντας πάλι το ίδιο βραβείο στα Grammy. Ταυτόχρονα, έγινε ο πρώτος reggae καλλιτέχνης που κερδίζει κάποιο βραβείο εκτός της συγκεκριμένης μουσικής κατηγορίας, αφού με το ομώνυμο κομμάτι πήρε τον τίτλο του Best Urban / Alternative Record.

To 2009, δημιούργησε τους SuperHeavy, μαζί με τον Mick Jagger, την Joss Stone, τον Dave Stewart και τον A.R. Rahman. Το βραχύβιο supergroup πρόλαβε να κυκλοφορήσει ένα album πριν οι διάσημοι συντελεστές του συνεχίσουν τις προσωπικές διαδρομές τους.

Το 2018, με το εξαιρετικό “Stony Hill”, 12ο δίσκο της μέχρι τώρα καριέρας του, ξανακέρδισε το Grammy για το Reggae Album Of The Year, αφιερωμένο στη γειτονιά του Kingston στην οποία γεννήθηκε.

Ο ίδιος περιγράφει τη μουσική του ως μια ένωση dancehall και reggae. “Γενικά, όμως, είναι η κουλτούρα της Τζαμάικα. Δεν υπάρχουν είδη αλλά η αναζήτηση του θεϊκού πνεύματος και την ανθρωπιάς μέσα μας” τονίζει και με τους στίχους του συνεχίζει να μιλά για τη φτώχεια και τα ανθρώπινα δεινά, κυρίως σε Αφρική και ΗΠΑ. Άλλωστε, ουδέποτε έμεινε σιωπηλός σε κάθε κοινωνικό ζήτημα. Παράλληλα, η χροιά της φωνής του έχει χαρακτηριστεί ως η ένωση ανάμεσα στην αποφασιστικότητα ενός κήρυκα και την ευφυΐα ενός πανεπιστημιακού. Οτιδήποτε και να λέγεται, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζωντανή εμπειρία που θα ζήσουμε την 8η Ιουνίου στο Fix Factory Of Sound Open Air/

Η προπώληση ξεκινάει την Πέμπτη 7/3, στις 11:30, προς 30 ευρώ (ένα εισιτήριο) και 55 ευρώ (δύο εισιτήρια) και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Διάθεση:
Τηλεφωνικά / στο 11876

Online / www.viva.gr / www.fixfactoryofsound.gr

Φυσικά σημεία / στα καταστήματα Reload, Seven Spots, Wind

Damian “Jr. Gong” Marley, Σάββατο 8 Ιουνίου, Fix Factory of Sound Open Air (26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη / τηλ. 2310 500670 & 2310 504014 / www.fixfactoryofsound.gr).

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.