«Γι’ αυτούς που το νοσταλγούν το παρελθόν, αλλά και για τους νέους που πρέπει να μάθουν». Με αυτή τη φιλοσοφία το ρετσινάδικο «Ο Ντουνιάς» επέστρεψε και υπόσχεται στο κοινό του όμορφες στιγμές, με ξεχωριστές γεύσεις και καλό κρασί.

Περίπου 15 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του, ο Ντουνιάς άνοιξε και πάλι τις πύλες του, αυτή τη φορά στην οδό Αιγύπτου, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Το γνωστό ρετσινάδικο προσέφερε επί μια δεκαετία, από το 1993 έως το 2003 στην οδό Κατούνη, εξαιρετικούς μεζέδες,  μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, συνοδεία καλής μουσικής. Πλέον βρίσκεται στην οδό Αιγύπτου, σε ένα ανακαινισμένο κατάστημα, που  θυμίζει όμως κάτι από τις παλιές καλές εποχές.

Στόχος του Μανώλη Τζερμιά, ιδιοκτήτη του καταστήματος είναι να αναβιώσει τις γαστρονομικές δημιουργίες και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο μαγαζί όταν το πρωτοάνοιξε, το 1993.

Η αγάπη για το φαγητό «γέννησε τον Ντουνιά»

H ιστορία του καταστήματος ξεκινά το 1993, στην οδό Κατούνη, η οποία δεν θύμιζε και πολύ τη σημερινή εικόνα της περιοχής.

nto-3.jpg

Ο Μανώλης Τζερμιάς πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή εκεί. Εκτελωνιστής στο επάγγελμα, θυμάται ακόμα τις γωνιές της πόλης, στις οποίες υπήρχαν πολλά εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες και μικρά ταβερνάκια που εξυπηρετούσαν τους εμπόρους και τους εργαζόμενους.

Από το 1989 και μετά κάποιοι επιχειρηματίες άνοιξαν τα πρώτα μοντέρνα ουζερί και ταβέρνες. Αυτό έδωσε και το έναυσμα στον κ. Τζερμιάς να πάρει την απόφαση να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.

nto-1.jpg

nto-2.jpg

«Την περίοδο εκείνη σκέφτηκα, γιατί αγαπούσα και το φαγητό ότι υπάρχει χώρος και η ανάγκη για ένα κατάστημα που θα συνδυάζει το παραδοσιακό μαγειρευτό φαγητό με το ψάρι και το κρέας. Έναν χώρο όπου κάποιος θα μπορεί να απολαύσει το κρασάκι του και τη ρετσίνα με εκλεκτούς μεζέδες. Έτσι αποφασίσαμε να συστήσουμε τη δική μας επιχείρηση το 1993», εξηγεί στο thestival.gr, ο κ. Τζερμιάς.

Για 10 χρόνια ο Ντουνιάς έγινε σήμα κατατεθέν για τα Λαδάδικα, αγαπήθηκε από τον κόσμο που το αγκάλιασε και το στήριξε. Οι ιδιοκτήτες του, ωστόσο, αποφάσισαν το 2003 να το αφήσουν για να αναπτύξουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

nto-4.jpg

Ο «Ντουνιάς» επέστρεψε

Μετά από περίπου 15 χρόνια οι ιδιοκτήτες του «Ντουνιά» αποφάσισαν να ανοίξουν και πάλι το κατάστημα και να θυμίσουν στο κοινό του κάτι από τα παλιά.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Δεν το είδαμε τόσο για τα χρήματα. Το κάναμε κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Είδα ότι η δικιά μου περίοδος επιχειρηματικά κλείνει και ήθελα να το ξαναζήσω όλο αυτό. Να το χαρούμε πρώτα εμείς και μετά οι φίλοι μας και οι πελάτες», αναφέρει στο thestival.gr, ο Μανώλης Τζερμιάς, ιδιοκτήτης του καταστήματος.

nto-5.jpg

Όπως λέει, η φιλοσοφία του μαγαζιού στηρίζεται στην Αγία Τριάδα της γεύσης: Ποιότητα, τιμή, εξυπηρέτηση!

«Ο πελάτης πρέπει να αισθάνεται ευχάριστα. Σαν το σπίτι του. Το αφεντικό του μαγαζιού είναι ο πελάτης. Εμείς είμαστε οι διαχειριστές του καταστήματος. Καλομαγειρεμένα φαγητά, λογικής τιμές γιατί λόγω εποχή ο κόσμος ξοδεύει δύσκολα», σημειώνει ο κ. Τζερμιάς.

nto-7.jpg

Μπαίνοντας στον «Ντουνιά», θα δείτε βιτρίνες με τα μαγειρεμένα φαγητά, γιατί όπως λέει ο κ. Μανώλης, ακόμα και με μάτι βλέπεις τη φρεσκάδα, ενώ όλες οι αλοιφές παρασκευάζονται εντός του καταστήματος.

Ο χώρος όπου στεγάζεται το κατάστημα είναι ένα από τα παλιά παραδοσιακά οικήματα των Λαδάδικων.

Οι ίδιοι  δεν έχουν αλλάξει πολλά. Το ξύλο, η πέτρα και τα τούβλα παραμένουν, ώστε η εικόνα του μαγαζιού να θυμίζει την παλιά καλή εποχή.

Info:

Ντουνιάς

Αιγύπτου 21, Λαδάδικα

Τηλέφωνο: 231 601 0490