Το δικό του δημιουργικό στέκι απέκτησε από σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς το Κουμπί Coffee & Crafts υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του. Ένας χώρος φτιαγμένος με τα χέρια, προσκαλεί και προκαλεί τους λάτρεις της χειροποίητης τέχνης να μετατρέψουν μια απλή βόλτα για καφέ σε ευκαιρία για... χειροτεχνία.

Η μία εκ των ιδιοκτητριών, Δήμητρα Κεχαγιά, εξηγεί στο thestival.gr, πώς προέκυψε η ιδέα ενός τέτοιου καφέ, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό του είδους του. "Εγώ είμαι δημοσιογράφος και οι εποχές δύσκολες για δημοσιογράφους. Η Ανθή (σ.σ. η έταιρη ιδιοκτήτρια) είναι μουσειοπαιδαγωγός και έχει δουλέψει σε εργαστήρια με εικαστικά crafts σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Εκείνη ήθελε πάντα να ανοίξει ένα δικό της εργαστήριο και είπαμε να το συνδυάσουμε γιατί πάντα σκεφτόμασταν ότι θα μας άρεσε να έχουμε ένα καφέ. Δεν είχαμε τόσο φιλόδοξο σχέδιο, ώστε να το κάνουμε να λειτουργεί πλήρως ως καφέ, αλλά μας βγήκε στην πορεία", λέει η κα Κεχαγιά και αναφέρεται στη φιλοσοφία πίσω από το εγχείρημα. "Νομίζω ότι έπιασε και λίγο την εποχή που λειτουργούν πάλι όλα αυτά που έχουν να κάνουν με το DIY. Ο κόσμος αρχίζει να φτιάχνει πράγματα, γιατί είναι πολύ δύσκολο πια να αγοράζει. Οπότε νομίζω ότι είναι πολύ αγχολυτικό, αλλά και μια δημιουργική διέξοδος στο "πάω για καφέ". Δεν θα ήθελα να προσθέσουμε απλώς ακόμη ένα καφέ στη Θεσσαλονίκη", τονίζει.

Το όνομα "Κουμπί" ήταν από την αρχή στο μυαλό τους, αλλά οριστικοποιήθηκε με καρμικό τρόπο, όταν ανακάλυψαν ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του καταστήματος... έβαφε κουμπιά. Ολόκληρο το μαγαζί λειτουργεί ως εργαστήριο χειροποίητων κατασκευών, αφού μπορεί κανείς να βρει εξοπλισμό για να κατασκευάσει από κοσμήματα μέχρι τσάντες και σουπλά, με διάφορα υλικά όπως ύφασμα, χαρτί, νήμα και ξύλο. Παράλληλα, όμως, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει -fair trade- καφέ, βιολογικό κρασί, μπύρα, αλλά και χειροποίητα κεράσματα. Στο πωλητήριο, υπάρχουν έτοιμα πράγματα craft που μπορεί κάποιος να τα αγοράσει, αλλά και έτοιμα kits, που μπορεί να αγοράσει κάποιος για να φτιάξει τα δικά του πράγματα (σημειωματάρια, στυλό κλπ) είτε στο "Κουμπί", είτε στο σπίτι του. "Υπάρχουν και διάφορα υλικά, κλωστές, κορδέλες, κουμπιά, υφάσματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να φτιάξει αντικείμενα ή ακόμη να μεταποιήσει ρούχα", λέει η κα Κεχαγιά, καθώς σε ένα από τα δωμάτια του καφέ υπάρχουν δύο ραπτομηχανές, μία κουμπομηχανή, μηχανή που τυπώνει σε σχήματα χαρτιού και ύφασμα, χρωματιστά κουβάρια, βελόνες και φυσικά πολλά κουμπιά.

Βρείτε το... Κουμπί σας!
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων χειροτεχνίας για κατασκευή αντικειμένων. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να μάθουν, αλλά και να δημιουργήσουν αντικείμενα και δώρα, ενώ οι χειροτέχνες μπορούν να εκθέτουν στο χώρο της δημιουργίες τους. Κάποιες από τις συναντήσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ θα υπάρχουν και σεμινάρια επί πληρωμή, με τις τιμές να κυμαίνονται ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. "Νομίζω ότι θα βρει χώρο μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που ασχολείται με αυτά τα πράγματα, αλλά δεν έχει πού να το κάνει. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν χώρο ή να μην έχουν την ηρεμία στο σπίτι τους να ασχοληθούν με αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους και να φτιάξουν πράγματα εδώ", λέει η Δήμητρα Κεχαγιά και συμπληρώνει: "Αισιοδοξώ ότι θα έρθει και μια άλλη μερίδα κόσμου που είναι σαν εμένα: δεν έφτιαχναν πράγματα, αλλά μπορεί να σκεφτούν "γιατί να μην προσπαθήσω να κάνω κάτι με τα χέρια μου;" ή "γιατί να μην φτιάξω ένα δώρο ξεχωριστό και μοναδικό για κάποιον;" Οπότε νομίζω ότι αρχικά θα λειτουργήσει με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το craft, αλλά ελπίζουμε ότι θα έρθει και άλλος κόσμος, γιατί πιστεύω ότι όλοι έχουν ανάγκη από δημιουργία και από κάτι πιο προσωπικό".

Info: Κουμπί Coffee & Crafts, Πελοποννήσου 2, ανοιχτά Δευτέρα - Σάββατο: 8.00 - 22.00, Κυριακή: 10.00 - 19.00