Αρωμα… Hollywood στη Θεσσαλονίκη: Έρχονται πλατό στη Θέρμη (VIDEO)

|
THESTIVAL TEAM

Δημιουργία στούντιο τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών ανακοίνωσε και επίσημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο μουσείο φωτογραφίας την Παρασκευή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έδωσε το “παρών”, ανέφερε: “Δεν υπάρχουν πιο ευχάριστες στιγμές για όσους ασχολούνται με την πολιτική από τις στιγμές στις οποίες τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο χώρος των οπτικοακουστικών παραγωγών όφειλε να είναι ένα φυσικό πλεονεκτημα για τη χώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε πολύ. Βλέπαμε άλλες χώρες να μπαίνουν σε αυτό τον παγκόσμιο χάρτη και εμείς να έχουμε μείνει πίσω, γιατί υπήρχαν γραφειοκρατικά εμπόδια ή δεν είχαμε τα σωστά κίνητρα. Τώρα πια είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα και μάλιστα, θα επενδύσουμε πάνω του για να γίνουν ακόμα περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ευχής έργων ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του στούντιο της να μπει σε αυτό τον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών. Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη και την ομάδα του για την προσπάθεια, να συγχαρώ και την ΕΚΟΜΕ. Θα είμαστε αρωγοί σε όλο αυτό, με πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα, τόσο σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα, όσο και τη μείωση της γραφειοκρατίας, και την επένδυση να δούμε στη χώρα μας και άλλα τέτοια στούντιο και ακόμα περισσότερες παραγωγές διεθνούς βεληνεκούς”.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως:” Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που μετά από σκληρή δουλειά δύο ετών και από πολλά προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσουμε στην πορεία αυτή, είμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το όραμά μας, να κάνουμε δηλαδή Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία ένα κέντρο οπτικοακουστικών παραγωγών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών για όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη. Σήμερα γινεται το πρώτο βήμα, που θα βάλει για τα καλά στο παιχνίδι την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι σε ελάχιστους μήνες από τώρα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα οικόπεδο 85.000 τ.μ στη Θέρμη, το οποίο θα στεγάσει αρχικά οκτώ χολιγουντιανα πλατό και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να έχουμε άμεσα, δύο κινηματογραφικές παραγωγές και μια τηλεοπτική σειρά. Η προσπάθεια ήταν επίπονη, αλλά δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν υπήρχε ένας εμπνευσμένος άνθρωπος, ο Γιάννης Καλαφάτης, πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. Σαν περιφέρεια είμαστε η μόνη που έχουμε ένα πλήρως οργανωμένο film office και ένα πλήρως λειτουργικό τμήμα. Είμαστε πια στη διάθεση εταιρειών κολοσσών του Hollywood και του Bollywood, να εξυπηρετούμε τις ανάγκες. Ο, τι θα γίνει σε λίγους μήνες, αποτελεί την αρχή για την ανάπτυξη της περιοχής στον κόσμο”.

Μικρή αναφορά για τις εγκαταστάσεις του Hollywood που θα γίνουν εντός του επόμενου έτους στη Θεσσαλονίκη, έκανε και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια πόλη που φιλοξενεί ταινίες, αλλά είναι έτοιμη να γίνει η πόλη που θα τις παράγει. Παράλληλα έδωσε τα συγχαρητήρια του για το εγχείρημα αυτό.

Επίσης, όλοι οι ομιλητές έκαναν λόγο για την οικονομική ανάπτυξη που θα φέρουν οι εγκαταστάσεις αυτές στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Καλαφάτης ανέφερε:” αυτό που θα δημιουργηθεί στην πόλη σας καξ τώρα, πόλη μας, είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Η δημιουργία των πλατό, στα οποία θα γίνονται παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, που δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, το τι σημαίνει για την οικονομία, έμμεσα και άμεσα το καταλαβαίνουμε όλοι. Αρχικά είναι η προβολή της πόλης, η έμμεση διαφήμιση είμαι η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο. Επίσης, πολλά νεαρά και όχι μόνο άτομα, έχουν πια τη δυνατότητα να γίνουν αυτό που θέλουν, στην ίδια τους την περιοχή. Σε μερικούς μήνες θα είμαστε πια έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τα πλατό. Χαίρομαι πολύ για την επένδυση αυτή που κάνουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝU Boyana Studios της εταιρίας παραγωγής γνωστών και δημοφιλών ταινιών και της εταιρίας που θα δημιουργεί εδώ ταινίες, Yariv Lenner, χαρακτηριστικά τόνισε:” Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κόλλησαν στη γραφειοκρατία και καθυστέρησα με πάρα πολύ για να γίνει όλο αυτό. Όπως καταλαβαίνετε, όταν γυρίζετε μια ταινία, φέρνει πολύ κόσμο στην περιοχή. Τεχνικούς, ηθοποιούς, αλλά υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό. Όπως λέμε “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις” και σας καλώ να έρθετε στη Βουλγαρία, στα studio που έχουμε εκεί για να δείτε πως όλο αυτό παίρνει σάρκα και οστά. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα το δουλέψουμε μαζί σε όλο αυτό που έρχεται. Παίρνουμε ρίσκο και θα μας βγει σε καλό”.

Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε πως θα υπάρξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας άμεσες, αλλά και έμμεσες, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα θέλουν να κοιμούνται κάπου, να διασκεδάζουν, κάτι που αυτόματα σημαίνει πως θα αναπτύξει την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στόχος της εταιρίας είναι να γυρίζονται στη Θέρμη περίπου 40 ταινίες το χρόνο και μια τηλεοπτική παραγωγή.

Σε ότι έχει να κάνει με τις εκτάσεις, τα πλατό μόνο θα είναι περίπου 15.000 τμ σε μια έκταση 25.000 τμ με όλα τα υπόλοιπα. Η ακριβής τοποθεσία δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί, καθώς εκκρεμούν οι άδειες από το ΥΠΟΙΚ και το ΑΑΔΕ, όμως θα είναι η ευρύτερη περιοχή της Θέρμης. “Το πολύ σε ένα χρόνο μετά τις άδειες, θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αυτό, καθώς έχει ξεκολλήσει το γραφείο κρατικό κομμάτι πλέον”, δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.