Ολοκληρώνονται σήμερα οι προβολές των ταινιών στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, διευρύνοντας τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χθες ο Μένιος Καραγιάννης, δημιουργός-σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Το άλογο που είμαι», ο οποίος παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας και συνομίλησε με το κοινό για το έργο του. Ιδιαίτερα χαρούμενος για τη θερμή φιλοξενία που γνώρισε στο δήμο μας, και εντυπωσιασμένος από τις υποδομές του Δημοτικού Θεάτρου Συκεών, υποσχέθηκε η πρεμιέρα του επόμενου έργου του να γίνει στην ίδια αίθουσα που χάριν του σύγχρονου εξοπλισμού της εξασφαλίζει ποιοτικές προβολές.

«Στο δήμο μας συνεχίζουμε με πάθος και διευρύνομε τις πρωτοβουλίες μας για την ανάδειξη της Τέχνης και τον πολιτισμό, εμπνεόμενοι σταθερά από το όραμα της Μελίνας Μερκούρη. Και η συνεργασία μας με τον οργανισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που επεκτάθηκε και στο σκέλος τους Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αποβλέπει σε έναν διπλό στόχο: από τη μια οι συνδημότες μας να γνωρίσουν ευρύτερα τον κινηματογράφο ως Τέχνη και από την άλλη να γίνουν συνδημιουργοί στη Τέχνη ώστε ο πολιτισμός να καταστεί τρόπος ζωής στην καθημερινότητά τους», απάντησε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρακολούθησε τις προβολές και συμμετείχε στο διάλογο με το κοινό.

Απαντώντας ο σκηνοθέτης Μένιος Καραγιάννης στον κριτικό κινηματογράφου Τέλο Φίλη και στις ερωτήσεις των σινεφίλ μίλησε για το έργο του «Το άλογο που είμαι», το οποίο –όπως είπε- «μέσα από συνεντεύξεις και καταθέσεις ατόμων χωρίς καμία συνάφεια, επιχειρεί να διαλύσει τις μορφές και να τις ανασυνθέσει, με τις εικόνες της ταινίας, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις να αναζητούν διάλογο, συνάφεια, σύνθεση, και τους πρωταγωνιστές της ταινίας να μοιράζονται ιστορίες, βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα, σημαντικές γι’ αυτούς καταστάσεις, οδυνηρές ή ευχάριστες».

► Οι προβολές στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, με τις ταινίες-ντοκιμαντέρ:
• «Diamonds in the Night Sky» (7 μ.μ.)
Ελλάδα 2019, Έγχρωμο 85’
• «Έμποροι της αμφιβολίας» (9.30 μ.μ.)
ΗΠΑ 2014, Έγχρωμο 96’

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δημοτικό Θέατρο Συκεών, Ρ. Φεραίου και Μεγάρων,Τηλ.: 2310.638058

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

►ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
• 7 μ.μ.: «Diamonds in the Night Sky» / Μελέτης Μοίρας
-Ελλάδα 2019, Έγχρωμο 85’
-ΣΕΝΑΡΙΟ: Μελέτης Μοίρας
-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μελέτης Μοίρας
-ΜΟΝΤΑΖ: Μιχάλης Καλλήγερης
-ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Μελέτης Μοίρας
-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Sound

-Η ΤΑΙΝΙΑ: Πώς ένας ραδιοφωνικός σταθμός άλλαξε τον πολιτιστικό ιστό μιας πόλης τη δεκαετία του ‘90. Η ιστορία του Jazz FM – Αθήνα.
• 9.30 μ.μ.: «Έμποροι της αμφιβολίας»
Ρόμπερτ Κένερ
ΗΠΑ 2014, Έγχρωμο 96’
-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Don Lenzer, Barry Berona, Jay Redmond
-ΜΟΝΤΑΖ: Kim Roberts
-ΜΟΥΣΙΚΗ: Mark Adler
-ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Robert Kenner, Melissa Robledo
-ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: Brian Pearle, Taki Oldham, Dylan Nelson, Youtchi von Lintel

-Η ΤΑΙΝΙΑ: Μια αποκαλυπτική έρευνα για τις τακτικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης που υιοθέτησαν οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες και οι παρασκευαστές φλογοεπιβραδυντικών, προκειμένου να απαξιώσουν τα επιστημονικά πορίσματα που προειδοποιούν για τους κινδύνους που επιφέρει στην υγεία το κάπνισμα και θα μπορούσαν να πλήξουν τη μαζική κατανάλωση των προϊόντων τους. Μια διεισδυτική ματιά στους μηχανισμούς που εκμεταλλεύονται την προδιάθεση του ανθρώπου να αμφισβητεί κάθε οδυνηρή αλήθεια. Παραλληλίζοντας αυτά τα τεχνάσματα με τα ταχυδακτυλουργικά των μάγων, το ντοκιμαντέρ χτίζει μια αναλογία που καταλήγει στην τωρινή απόπειρα υποβάθμισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.