Το συμβολικό «τείχος της ντροπής» όπως αποκαλούσαν το τείχος του Βερολίνου οι Γερμανοί της Δύσης, έπεσε σήμερα και στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας τα τριάντα χρόνια από την πτώση του τείχους που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό.

Το τείχος χτίστηκε από μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Θεσσαλονίκης μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσομοιώνοντας τις στιγμές που βίωσαν οι κάτοικοι του Βερολίνου κατά την ανέγερση του, τον Αύγουστο του 1961. Ονόματα, ημερομηνίες, λέξεις όπως “αγάπη” και “ελευθερία” γράφτηκαν για να μας θυμίσουν το… Σιδηρούν Παραπέτασμα που χώριζε και τη Γερμανική πρωτεύουσα.

6.jpg

12.jpg

14.jpg

Το "παρών" στη δράση έδωσε μεταξύ άλλων και η πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Sibylla Bending, η οποία δήλωσε:

"Ευχαριστούμε που μοιράζεστε μαζί μας μια σημαντική ιστορική στιγμή για τη Γερμανία.Είμαστε ευγνώμονες που το άνοιγμα του τείχους ήταν ειρηνικό. Είμαστε ευγνώμονες για τους φίλους και συνεργάτες μας που βοήθησαν τη Γερμανία να ενωθεί".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επίσης βρέθηκε στη Νέα Παραλία με αφορμή τη δράση είπε: "Έτυχε να βρεθώ στο Βερολίνο όταν ο λαός χωριζόταν από το τείχος του μίσους και της ντροπής. Θυμάμαι το check point Charlie. Για μένα ήταν περίεργα και απόκοσμα όλα αυτά. Με έκαναν να νιώθω ντροπή. Ήμουν φαντάρος τη μέρα της πτώσης. Ένας φίλος μας είπε ότι το τείχος έπεσε. Χαίρομαι πολύ για το ότι η Ευρώπη αφήνει πίσω της αυτά τα πράγματα. Ελπίζω ότι οι επόμενες γενιές δεν θα χτίζουν αλλά θα γκρεμίζουν τείχη".

Μάλιστα η πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και ο δήμαρχος της πόλης ήταν εκείνοι που έριξαν το πρώτο κομμάτι του τείχους συμβολικά και ακολούθησαν οι μαθητές του γερμανικού σχολείου που έριξαν τα υπόλοιπα.

11.jpg

Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν

Σαν σήμερα, το 1989 οι Γερμανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, βρέθηκαν στο σημείο που χώριζε το Βερολίνο και άρχισαν να “ξηλώνουν” το τείχος της ντροπής και του διχασμού. Τίποτα δεν μπορούσε να συγκρατήσει το ανθρώπινο ποτάμι που είχε παραβιάσει τις πύλες και συνέρρεε στο Δυτικό Βερολίνο. Το ουσιαστικό τέλος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχε φθάσει.

Νωρίτερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας είχε θέσει τη βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος που εκπροσωπούσε. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Γκίντερ Σαμπόφσκι είχε μιλήσει σε συνέντευξη τύπου για μια νέα ταξιδιωτική ρύθμιση.

«Αιτήσεις για σύντομα ιδιωτικά ταξίδια προς το εξωτερικό μπορούν να κατατίθενται χωρίς την επίκληση προϋποθέσεων (λόγοι ταξιδιού, συγγενικές σχέσεις). Οι άδειες θα δίνονται με σύντομες διαδικασίες. Στις υπεύθυνες υπηρεσίες δημοτολογίων και έκδοσης διαβατηρίων της ΛΔΓ έχει δοθεί εντολή να εκδίδουν βίζες άμεσα, χωρίς πια να απαιτούνται οι ισχύουσες προϋποθέσεις για μόνιμο εκπατρισμό. Η μόνιμη έξοδος από τη χώρα μπορεί να πραγματοποιείται από οποιοδήποτε μεθοριακό σημείο διέλευσης προς την ΟΔΓ.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως στην ερώτηση του δημοσιογράφου Ρικάρντο Έρμαν από το ιταλικό πρακτορείο ANSA «πότε τίθεται σε εφαρμογή αυτή η ρύθμιση», ο Σαμπόφσκι απαντά φυλλομετρώντας τα χαρτιά του: «Αυτή η ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή... απ’ όσο ξέρω... αμέσως τίθεται σε εφαρμογή, χωρίς καθυστέρηση».

Μια συγκεχυμένη αναφορά του αμήχανου Σαμπόφσκι γίνεται το τηλεοπτικό γεγονός του αιώνα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

12.jpg

14.jpg