Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 10 Μαΐου, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, η επίσημη τελετή εγκαινίων του διεθνούς επιστημονικού συνέδριου «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)».

Διοργανώτρια του επιστημονικού φόρουμ είναι η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες και ερευνητές από 15 χώρες του κόσμου: Ελλάδα, Τουρκία, Αρμενία, Ισραήλ, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ιταλία, Καναδά, Ινδία, Σουηδία, ΗΠΑ.

Στην τελετή εγκαινίων του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιαννίδου, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτριος Μαυροσκούφης, η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου.

Κύριοι εισηγητές του συνεδρίου ήταν αξιόλογοι ειδικοί στα ζητήματα της γενοκτονίας: ο καθηγητής του Κέντρου Στράσλερ μελέτης ολοκαυτώματος και γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασσαχουσέτης Τανέρ Ακσάμ και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίτσαρντ Χοβανισιάν.

Επιπλέον, τις εισηγήσεις τους παρουσίασαν ο επικεφαλής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας, διδάκτωρ Νεώτερης Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης.

Σε διάστημα τριών ημερών θα πραγματοποιηθούν έντεκα συνεδρίες. Γλώσσες εργασίας του συνεδρίου θα είναι η ελληνική και η αγγλική.

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ το Μάιο του 2017 με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. Στόχος της είναι η διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και η υποστήριξη νέων ερευνητών.

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη ιδρύθηκε το 2000. Το Ίδρυμα υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική ευημερία των πολιτών. Μεγάλη προσοχή δίδεται από το Ίδρυμα στις έρευνες στον τομέα του ποντιακού ελληνισμού. Συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου 2016 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή. Στις 12 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθείη τελετή εγκαινίων του Κέντρου ποντιακών ερευνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.