Δια-Δρασις: Καλές πρακτικές ένταξης μέσω της εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

|
THESTIVAL TEAM

Γνώση, μάθηση, επαφή, δημιουργία, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, αποδοχή, δια-δράσις ανάμεσα σε παιδιά πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες, αυτός είναι ο στόχος του Προγράμματος «Δια-Δρασις».

Παιδιά όλων των ηλικιών παρακολούθησαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, αλλά και της ομαλής ένταξής τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα «Διά-Δρασις» διαχειρίζεται από τη Αναπτυξιακή της Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, (πρώην ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤA, ως επικεφαλής εταίρο σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Χ.Α.Ν.Θ. και το SolidarityNow, με την υποστήριξη του Open Society Foundations (FOSI).

Ύστερα από 8 μήνες επιτυχούς λειτουργίας της δράσης θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην Ημερίδα «Καλές Πρακτικές Ένταξης μέσω της Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Η εμπειρία της Δια-Δρασις», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, στις 17.00μ.μ., στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα θα συζητηθεί η εμπειρία της «Δια-Δρασις» μέσα από τα μάτια των δασκάλων, των ανθρώπων, φορέων και οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα που υλοποιείται για πρώτη φορά, σε μια -όχι τυχαία- ελληνική πόλη, τη Θεσσαλονίκη, η οποία χαρακτηρίζεται για την πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Υπάρχουν άραγε καλές πρακτικές εκπαίδευσης; Κι όμως ναι, ειδικά όταν η εκπαίδευση προάγει την κατανόηση και αποδοχή του «άλλου», όχι ως διαφορετικό, αλλά ως ίσο και ισόνομο.

Ο ρόλος της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ στο πρόγραμμα ΔΙΑ-δρασις είναι ότι έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της παρακολούθησης, της διάχυσης των αποτελεσμάτων των δράσεων, καθώς και της εποπτείας αυτών. Είναι υπεύθυνη για την επικοινωνιακή στρατηγική και προβολή του Έργου. Η ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το FOSI όσον αφορά στην πρόοδο υλοποίησης του Έργου και τα ποσοστά απορρόφησης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Λίγα λόγια για τη «ΔΙΑ-Δρασις»

Η Χ.Α.Ν.Θ. έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση του πρωινού και απογευματινού κύκλου του προγράμματος «ΔΙΑ-δρασις: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πρωινού κύκλου επιδιώκει την ανάπτυξη συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων τόσο στην πρώτη γλώσσα των παιδιών όσο και στην ελληνική για προσφυγόπουλα 2-4 ετών. Στον απογευματινό κύκλο λειτουργίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε οικογένειες προσφύγων και τοπικής κοινωνίας, το πρόγραμμα διαπολιτισμικών δράσεων προσφέρει οργανωμένα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά 2-6 ετών και ποικίλες εκδηλώσεις για παιδιά και γονείς μαζί.

Το δεύτερο σκέλος της δράσης πραγματοποιείται από το SolidarityNow, στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών. Η ενισχυτική διδασκαλία των μεγαλύτερων προσφυγόπουλων υποστηρίζεται από το SolidarityNow και περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή δύο δασκάλων, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, κατά τις απογευματινές ώρες (από τις 15:30 έως και τις 19:00).

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.