Στη φύτευση βραδυφλεγών φυτών κατά μήκος της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης προχώρησε σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την προστασία του περιαστικού δάσους από τις πυρκαγιές, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.

Πυροσβέστες, εθελοντές, μαθητές και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του επικεφαλής της υπηρεσίας Χαράλαμπου Στεργιάδη, ολοκλήρωσαν την πρώτη δράση, μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπυρική θωράκιση του Σέιχ Σου.

Σε μήκος άνω του ενός χιλιομέτρου, κατά μήκος της περιφερειακής οδού και όπου αυτή εφάπτεται με το περιαστικό δάσος, από τον κόμβο του Φιλίππειου μέχρι τον κόμβο του Φιλύρου, φυτεύτηκαν 1.500 βραδυφλεγή φυτά (πικροδάφνες, ακακίες και δενδρολίβανο).

"Δημιουργούμε έναν αντιπυρικό φράχτη, μια ζώνη ανάσχεσης της πυρκαγιάς, με στόχο να επιβραδύνουμε την επέκταση φωτιάς που μπορεί να εκδηλωθεί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη μιας σειράς ενεργειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την πυροπροστασία του Σέιχ Σου, για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο. Συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική και τους Δήμους, με εθελοντές και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να θωρακίσουμε τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής μαθητών, ώστε μέσα από τέτοιες δράσεις οι νεότερες γενιές να καταλάβουν την αξία του δάσους και να αποκτήσουν φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση", τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Πατουλίδου, επισήμανε ότι "η δράση αυτή θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και από τον κόμβο του Φιλίππειου μέχρι τον κόμβο Τριανδρίας, καθώς αυτά τα σημεία μας τα υπέδειξε η Πυροσβεστική ως τα πιο επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να προστατεύσει το Σέιχ Σου. Πρέπει και οι πολίτες να λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα και απευθύνομαι ειδικά στους οδηγούς που διέρχονται από την περιφερειακή οδό, να μην πετούν τσιγάρα και σκουπίδια από τα οχήματά τους. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο πέρσι απομακρύναμε 5.500 τόνους ογκωδών αντικειμένων από το Σέιχ Σου και αποφεύχθηκαν περισσότερες από δέκα φωτιές".

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ευχαρίστησε την πυροσβεστική και τους εθελοντές, για τη συνδρομή τους στη δενδροφύτευση ενώ ανάρτησε και σχετικές φωτογραφίες.

"Ευχαριστώ την Πυροσβεστική και όλους τους εθελοντές για τη συνδρομή τους στη δενδροφύτευση 1500 βραδυφλεγών φυτών κατά μήκος της Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας ένα τείχος προστασίας του δάσους του Σέιχ Σου" έγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πόσταρε τις παρακάτω φωτογραφίες:

tzi1.jpg

tzi2.jpg

tzi3.jpg

tzi4.jpg