Συμβολική δενδροφύτευση στη Νέα Παραλία για να έχει “κάθε σχολείο το δέντρο του”

|
THESTIVAL TEAM

Ένα από τα ομορφότερα στιγμιότυπα στη καθημερινότητά μας σε μια εποχή αποξένωσης και ταχύτητας είναι οι λίγες στιγμές που βρίσκουμε για να «γειωθούμε», να πατήσουμε δηλαδή στο έδαφος και να έρθουμε σε επαφή με τον πλούτου της φύσης. Αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», όταν αποφάσισε να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη -και δη στη Νέα Παραλία- μια κίνηση «υιοθεσίας» δέντρων από σχολεία της Θεσσαλονίκης και μαθητές τους.

«Μετά από 20 χρόνια “βλέπω” έναν ενήλικα να περπατάει στην παραλία, να βλέπει το δέντρο που είχε βοηθήσει να φυτεύσει, όταν ήταν μαθητής, και να σκέφτεται τη στιγμή, κάτι που θεωρώ πολύτιμη γνώση και ανάμνηση, πολύτιμο γενικότερα για τον δημόσιο χώρο», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στη φύτευση δέντρων, μέσα στον μήνα Μάρτιο, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Πιστεύουμε πάρα πολύ στη σύνδεση των ανθρώπων με τον δημόσιο χώρο, όταν μάλιστα είναι παιδιά, μαθητές και όταν έτσι τους δίνουμε τη δυνατότητα να νιώσουν κάτι σε αυτό τον παραμελημένο δημόσιο χώρο, να αρχίσουν να σκέφτονται, ότι πέρα από το σπίτι τους και το δωμάτιο τους υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο “σπίτι” που μας φιλοξενεί όλους και θα πρέπει να έχουν σε αυτό αναφορές, να το σκεφτόμαστε (σ.σ τον δημόσιο χώρο) σαν να ήταν δικό μας», ανέφερε ο κ. Νικηφορίδης, επισημαίνοντας πως θα υπάρχει και επιλογή του δέντρου για τα σχολεία από μια μεγάλη γκάμα (ακακίες, πεύκα, ελιές κ.ά).

«Έχουμε ήδη φυτεύσει 250 δέντρα τα προηγούμενα χρόνια στη Νέα Παραλία, κυρίως με υιοθεσίες διαφόρων συμπολιτών μας, αυτή τη φορά, όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΥΜΑΘ για τις ενισχύσεις συλλόγων σε σχέση με το έργο τους, αποφασίσαμε να υποβάλουμε μια πρόταση», ανέφερε ο κ. Νικηφορίδης, υπογραμμίζοντας πως ο Σύλλογος θεωρούσε πάρα πολύ σημαντική τη συγκεκριμένη πρόταση, γνώριζε όμως πως έπρεπε να βρεθεί χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να καλέσει σχολεία να φυτέψουν ένα δέντρο στον «Κήπο των Εποχών» στη Νέα Παραλία. Σημείωσε, δε, ότι πλέον στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν όλα μαζί τα δέντρα των σχολείων έτσι ώστε «κάθε ένα να έχει το δέντρο του»!

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Συλλόγου, τις τέσσερις Τετάρτες του Μαρτίου, με πρώτη αυτή της 6ης Μαρτίου, θα φυτεύονται αυτά τα δέντρα, που αρχικά θα είναι εξήντα ως προς την ποσότητα, αν και το νούμερο αυτό δεν είναι δεσμευτικό. «Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σχολεία θα φυτέψουν ένα δέντρο, ακόμη και αν εμείς χρειαστεί να βάλουμε δικά μας χρήματα», τόνισε ο κ. Νικηφορίδης, εξηγώντας πως «όσα σχολεία θέλουν, χωρίς κανένα κόστος, καμία συμμετοχή, θα φυτέψουν το δέντρο τους στη Νέα Παραλία».

Όποιο σχολείο της Θεσσαλονίκης ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο όλο εγχείρημα, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο είτε τηλεφωνικά (στο 2310 228320), είτε ηλεκτρονικά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» στο facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.