Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συμμετέχει στο 7ο Open House Thessaloniki

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στη δράση Open House συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκηπροσκαλώντας το κοινό να επισκεφθεί το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας κτήριό του.

Έτσι, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις από τους συνεργάτες του Open House στους χώρους του κτηρίου του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στις παρακάτω ώρες:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου: 12:00–16:00

Κυριακή 25 Νοεμβρίου: 11:00–15:00

«Το Μουσείο μας συμμετέχει και φέτος στο 7ο Open House Thessaloniki, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Πραγματικά, είναι ένα Μουσείο που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς και να δει από κοντά το κτήριο στο οποίο στεγάζεται! Ένα κτίριο με αρχιτεκτονική αξία, μιας και είναι από τα ελάχιστα που χρονολογούνται προ της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 και φέρει την υπογραφή ενός περίφημου αρχιτέκτονα που έβαλε τη σφραγίδα του στη νεότερη Ελλάδα, του Έρνεστ Τσίλλερ. Προσκαλούμε, λοιπόν, τους Θεσσαλονικείς να επισκεφθούν με δωρεάν είσοδο το Μουσείο μας και να εκτιμήσουν τη σπουδαία αρχιτεκτονική του!» δηλώνει η Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Φανή Τσατσάια.

moyseio1.jpg

Tο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στην οδό Προξένου Κορομηλά 23. Το κτήριο, σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλλερ, κατασκευάστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, που έπληξε την πόλη και ολοκληρώθηκε το 1893. Το νέο κτήριο ανεγέρθηκε με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού στη θέση παλαιότερου κτίσματος της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Θεσσαλονίκης. Το κτήριο ενοικιάστηκε από το ελληνικό κράτος για να στεγάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, το οποίο άλλωστε βρισκόταν στην ίδια περιοχή και παλαιότερα. Ο πρώτος Έλληνας πρόξενος, που εργάστηκε στο νεοκλασικό αυτό κτήριο, ήταν ο Γ. E. Δοκός. Κατά την περίοδο 1904-1908, το ελληνικό προξενείο της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε σε επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. Με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, η Μακεδονία απελευθερώνεται και ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος. Η υπηρεσία του προξενείου διαλύεται και το κτήριο περνά σε δημόσια χρήση. Για ένα διάστημα στέγασε ένα δημοτικό σχολείο. Η κατάσταση του κτιρίου χειροτέρευε διαρκώς. Ήδη το 1930 το κτήριο αναφέρεται από παλαιό αγωνιστή ως «παμπάλαιο».

Μετά το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, που προκάλεσε αρκετές ζημιές, το κτήριο ανακαινίστηκε και παραχωρήθηκε στο Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα», προκειμένου να στεγάσει κάθε είδους κειμήλια και μαρτυρίες για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της νεοελληνικής ιστορίας. Από το 1982 στεγάζει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.