Με σύνθημα «Άκρως Οικογενειακόν» πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά το Thessaloniki Pride, το οποίο θα ξεκινήσει στις 20 και θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου στην πόλη.

Το ερχόμενο Σάββατο στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η παρέλαση του 7ου Thessaloniki Pride με αφετηρία τον Λευκό Πύργο.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης στήριζε εξ’ αρχής και θα συνεχίσει να στηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Απόδειξη είναι ότι καταφέραμε η Θεσσαλονίκη να είναι η πρωτεύουσα του Europride 2020. Είναι δύσκολο να περάσει μία νέα αντίληψη της ανεκτικότητας σε μία κοινωνία, η οποία είναι κατά βάθος συντηρητική. Το πρόβλημα είναι πως θα τα καταφέρουμε σιγά σιγά να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, να αντιμετωπίζονται όλοι οι άνθρωποι επί ίσοις όροις, ασχέτων πεποιθήσεων. Να ζούμε μεταξύ μας χωρίς να έχουμε αυτά τα κωλύματα, τα οποία πολλές φορές εκδηλώνονται με βία».

Ο κ Μπουτάρης υπογράμμισε την σημασία του Thessaloniki Pride στον τουρισμό της πόλης. «Κάθε εξωστρεφής κίνηση έχει αποτέλεσμα τον τουρισμό, την επισκεψιμότητα της πόλης.  H Θεσσαλονίκη μας ανταγωνίζεται το Αμβούργο. Πάμε να γίνουμε και εμείς διεθνής πόλη», σημείωσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρουσίας ατόμων που αντιδρούν με το Pride ο ίδιος ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει το πρόβλημα των αντιφρονούντων, οι οποίοι εκφράζοντα με τη βία. Η Αστυνομία να προστατεύει την τάξη».

pr1.jpg

Φέτος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι αφιερωμένο στην οικογένεια. O εκπρόσωπος Τύπου του Thessaloniki Pride, Θάνος Βλαχογιάννης ανέφερε ότι «σε μια κοινωνία που τις αρνείται και τις στιγματίζει, η ελληνική Πολιτεία ακόμα αδυνατεί να θεσμοθετήσει μέτρα προστασίας τους και να ψηφίσει νόμους που να επιτρέπουν στις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων να ζουν αξιοπρεπώς απολαμβάνοντας τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες οικογένειες. Από τη μη πρόβλεψη τεκνοθεσίας στο νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι τον αποκλεισμό των έγγαμων τρανς ανθρώπων από τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, η οικογενειακή ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων συνεχίζει να αγνοείται θεσμικά και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο. Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είναι σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, σε καμία περίπτωση όμως δεν προστατεύει τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομογονεϊκές οικογένειες και που νομικά στερούνται τον ένα τους γονέα». Σύμφωνα με τoν κ.  Βλαχογιάννη στον περσινό Pride συμμετείχαν 17-18.000 άτομα.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου υποστήριξης Διεμφυλικών, Τάσος Ζαρίφης, από την πλευρά του, τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ για να φωνάξουμε άκρως οικογενειακόν διεκδικώντας το δικαίωμά μας στην οικογένεια».

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου αναφερόμενος στο 1980 έκανε λόγο για μάχες και αντιστάσεις που υπήρξαν για την διαφορετικότητα. «Είναι καλό το ότι ένα κίνημα κάποια στιγμή μετατρέπεται σε ένα διεκδικητή θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων των κοινωνικών κινημάτων, αλλά τάσσεται και υπέρ τη θεσμικής ρύθμισης τέτοιων θεμάτων».

Το φεστιβάλ ξεκινά την Τετάρτη, 20 Ιουνίου, με ένα υπαίθριο πάρτι στη Ζεύξιδος από την Θετική Φωνή και συνεχίζεται την Πέμπτη με δύο προβολές ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών και την Thessaloniki Animation Film Festival. Η Παρασκευή, 22 Ιουνίου, περιλαμβάνει το παραδοσιακό Pride Forum στο Δημαρχείο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Οικογένειες Ουράνιο Τοξο, οι Υπερήφανοι Γονείς και επιστημονικοί υπεύθυνοι του 11528 - της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους. Η βραδιά της Παρασκευής συνεχίζεται με το καθιερωμένο Street Party στην πλ. Χρηματιστηρίου, ενώ το Σάββατο, 17 Ιουνίου, το φεστιβάλ μεταφέρεται στο Λευκό Πύργο από τις 12 το μεσημέρι. Από εκεί ξεκινάει και η μεγάλη παρέλαση στις 7μμ, για να καταλήξει στο ίδιο μέρος δύο ώρες μετά, οπότε και θα ξεκινήσει η μεγάλη συναυλία (Pride Concert) με την οποία θα πέσει η αυλαία του φεστιβάλ.

Και φέτος, στο Pride Concert θα βρεθούν γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Μύρωνας Στρατής και οι Kings, οι νικητές κι οι νικήτριες του "Ελλάδα, Έχεις Ταλέντο" House of Drama που θα παρουσιάσουν ένα φαντασμαγορικό show υπέρ της διαφορετικότητας, ενώ κεντρική παρουσιάστρια της βραδιάς θα είναι η Μαίρη Συνατσάκη, γνωστή για την ευαισθησία της σε κοινωνικά θέματα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 7ου Thessaloniki Pride ΕΔΩ.