Θεσσαλονίκη: Λαμπερή εκδήλωση για τον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν παρουσία Καραμανλή (ΦΩΤΟ & VIDEO)

|
THESTIVAL TEAM

Η καρδιά του Πόντου “χτύπησε” σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα πρωί το Βασιλικό Θέατρο για την εκδήλωση προς τιμήν του Πόντιου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου.

Ο ήχος της ποντιακής λύρας, η μαγευτική φωνή της διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνιας Θεοδωρίδου, που ερμήνευσε το “Την πατρίδα μ’έχασα” και ο Πυρρίχιος χορός από το χορευτικό συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου Λαγκαδά, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης σε όσους βρέθηκαν στην λαμπερή εκδήλωση.

Εκεί βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό κατά την άφιξή του στο Βασιλικό Θέατρο.

Μια από τις μεγαλύτερες εν ζωή προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής πήγε την ελληνική σημαία στο πιο υψηλό. Άξιο τέκνο της ομογένειας, του απόδημου ελληνισμού. Η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την ομογένεια. Στο πρόσωπό σου Θόδωρε τιμούμε όλους τους Έλληνες όλου του κόσμου, που κρατάνε ασβέστη την φλόγα της αγάπης για την πατρίδα” τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Σάββας Αναστασιάδης, με την πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε η σημερινή τιμητική εκδήλωση.

Ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης ευχαρίστησε από την πλευρά του τους γονείς του, τον κόσμο που παρεβρέθηκαν στην εκδήλωση. “Είμαι τρεις φορές ευτυχισμένος, γιατί έχω τρεις πατρίδες. Έχω τρεις πατρίδες, τη μεγάλη που είναι η Ρωσία, τη Γεωργία όπου γεννήθηκα και την Ελλάδα, όπου πάντα με πολλή αγάπη έρχομαι εδώ, η καρδιά μου βρίσκεται εδώ, γιατί η μαμά μου και ο μπαμπάς μου ζούνε εδώ, στη Σίνδο”  σημείωσε ο κ. Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε πως το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε από το διάστημα ήταν στη μητέρα του.

Ο πόντιος Κοσμοναύτης του οποίου οι γονείς, ο αδερφός και συγγενείς του κατοικούν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια, συνολικά 537 ημέρες παραμονής στο διάστημα και έχει «περπατήσει» 52 ώρες στο κενό. Κατέχει την έκτη θέση μεταξύ όλων των Κοσμοναυτών.

Πάντα μας βοηθούσε  να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Μας παρακινούσε να βγάλουμε φτερά και να πετάξουμε, πριν ακόμα κάνει το πρώτο του ταξίδι”  τόνισε ο ανιψιός του, Χριστόφορος Αϊβαζίδης, ο οποίος μίλησε για τον άνθρωπο, θείο, Θεόδωρο.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε  ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση, που αποτελεί τιμή πρώτα για εμάς να τιμούμε έναν άνθρωπο σαν τον κ. Γιουρτσίχιν.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, οι βουλευτές του κόμματος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη ποντιακών σωματείων.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης, ενώ συμμετείχαν ακόμη στο ποντιακό τραγούδι και τη λύρα ο Γιάννης Τσιτιρίδης και ο Φάνης Κουρουκλίδης.

Δείτε το υλικό του Thestival:


Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.