Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον μοναδικό κόσμο δυο αγαπημένων φίλων του ανθρώπου, του σκύλου και της γάτας, έχουν όσοι επισκεφθούν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το διήμερο αυτό η ΔΕΘ φιλοξενεί την έκθεση "Discover Dogs- All About Cats 2018" η οποία μεταξύ άλλων στοχεύει στην ενημέρωση και την εκπαίδευση όσων έχουν σκύλο ή γάτα σε θέματα ποιότητας ζωής και καθημερινότητας των ζώων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από τους τετράποδους φίλους τόσο μέσα από διαλέξεις όσο και μέσα από διαδραστικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα εκείνοι που στην «αιώνια διαμάχη» σκύλο ή γάτα έχουν επιλέξει τον "πιο πιστό φίλο του ανθρώπου", μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση μαζί με το αγαπημένο τους τετράποδο και μέσα από συμβουλές έμπειρων εκπαιδευτών να παίξουν μαζί του, σε μια διαδικασία που θα χαρίσει ευχάριστες στιγμές σε όσους τη δοκιμάσουν.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για Υιοθεσίες

Την παράσταση στην έκθεση κλέβει μεταξύ άλλων η εκδήλωση ενδιαφέροντος για υιοθεσίες σκύλων.

Στη εκδήλωση αυτή παρουσιάζονται καταπληκτικές φάτσες που αναζητούν μια οικογένεια ενώ παράλληλα γίνεται ενημέρωση για τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου κάποιος να υιοθετήσει κάποιος έναν σκύλο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκτός από την παρουσίαση σκύλων που αναζητούν μια ζεστή "αγκαλιά", έγινε αναφορά και των ιστοριών των σκύλων αυτών, κάποιες από τις οποίες ήταν ιδιαίτερες.

Χαρακτηριστικές είναι αυτές της "Δάφνης", την οποία άνθρωποι από το καταφύγιο ζώων έψαχνε όλο το βράδυ κατόπιν ειδοποίησης και τελικά την βρήκε το επόμενο πρωί με μια κυρία να τρώει τυρόπιτες αλλά και του "Ιβάν", τον οποίο όταν τον εντόπισαν τον θεώρησαν νεκρό καθώς δεν αντιδρούσε, ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως είναι κωφός.

Την έκθεση αυτή διοργάνωσε το Εθελοντικό Φιλοζωικό Σωματείο Πανοράματος "Κύων και Γαλή" ενώ την παρουσίαση των μοναδικών αυτών τετράποδων έκανε ο Μιχάλης Μήτρου, αντιπρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου.

Μιλώντας στο thestival.gr ο κ. Μήτρου σημείωσε πως η δράση αυτή έγινε προκειμένου να υποστηρίξουν υιοθεσίες, να επικοινωνήσουν τους σκοπούς τους στον κόσμο και να πετύχουν συνεργασίες με χορηγούς τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών των ζώων που φιλοξενούν.

Φυσικά ο αντιπρόεδρος του σωματείου "Κύων και Γαλή" δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο μείζον πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με τα αδέσποτα, σημειώνοντας την έλλειψη πόρων για την κάλυψη των αναγκών τους: "Οι ανάγκες δεν καλύπτονται καθόλου από τους φορείς του κράτους. Ο νόμος πλαίσιο είναι ότι ξεκινάει ένα ποσό ως εγγραφή στον δημόσιο προϋπολογισμό προς όλους τους δήμους της Ελλάδας με σκοπό να διανεμηθούν για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων. Αυτό καταλήγει για διαχείριση στους δήμους, στην ουσία όμως τα κονδύλια που πραγματικά φθάνουν για φιλοζωικούς σκοπούς είναι πάρα πολύ μικρά γιατί συνήθως απορροφώνται μέσα από τις υπόλοιπες ανάγκες των δήμων. Το τι κονδύλι θα φτάσει είναι συνάρτηση του πώς πιέζουν οι τοπικές κοινωνίες την εκάστοτε δημοτική αρχή".

Αυτή τη στιγμή το σωματείο "Κύων και Γαλή" διαθέτει προς υιοθεσία 28 ζώα, τα οποία είναι από κουτάβια ηλικίας 2 μηνών έως σκυλιά 4-5 ετών τα οποία έχουν περισυλλεχθεί ως αδέσποτα και βρίσκονται σε καταφύγια.

Όσον αφορά τη διαδικασία της υιοθεσίας ενός ζώου, ο κ. Μήτρου αναφέρει πως το ενδιαφέρον του κόσμου συνεχώς αυξάνεται, και ξεκαθαρίζει πως θέτουν αυστηρά κριτήρια για μια υιοθεσία, προκειμένου να ζώα να καταλήγουν σε "βιώσιμες υιοθεσίες", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία για να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο είναι απλή. Αρχικά γίνεται εκδήλωση ενδιαφέροντος από εκείνον που θέλει να υιοθετήσει έναν σκύλο και αφού γίνει η βεβαίωση του προφίλ του, το ζώο του παραδίδεται τσιπαρισμένο, εμβολιασμένο και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, στειρωμένο.

Μάλιστα όσοι βρεθούν στην έκθεση αυτή, μπορούν να απευθυνθούν στο stand του σωματείου ""Κύων και Γαλή" προκειμένου να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Η έκθεση "Discover Dogs- All About Cats 2018" θα είναι ανοιχτή και αύριο προς το κοινό από τις 10 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες για την έκθεση

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες για το σωματείο "Κύων και Γαλή"

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr από την έκθεση