Στην τελική ευθεία έχει μπει η 9η διοργάνωση του TEDxThessaloniki. Το Σάββατο 21 Απριλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τις «Λεωφόρους» του και να ακούσει όσα έχουν να πουν οι ομιλητές, αλλά και να έρθουν σε διάλογο μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα υπάρξουν τέσσερα διαφορετικά panel discussions, με θεματικές που θα ανοίξουν νέους δρόμους.

PANEL DISCUSSION 1 (η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά)

Ανδρέας Πετρουλάκης – Κωνσταντίνος Ρήγος – Μαριάννα Ρέντζου, Κωνσταντίνος Πανταζής
Συντονίστρια: Άννα Μπουσδούκου 

Είναι η τέχνη πολυτέλεια ή αναγκαιότητα; Πώς η σάτιρα επιδρά στην ζωή μας; Μπορεί ο χώρος που μας περιβάλλει να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για την θέση μας στον κόσμο; Τα καλλιτεχνικά κινήματα πάντα γεννιούνται σε ταραγμένες εποχές για να εκφράσουν τις αγωνίες και τους θριάμβους μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται. Μπορεί η αισθητική ευχαρίστηση να διεκδικήσει την θέση της σε μια χώρα που σπαράσσεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση; Είναι μερικά ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

PANEL DISCUSSION 2 (η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά)

Earl Maize – Kanta Dihal – Μιχάλης Βίτος – Rosalind Eggo
Συντονίστρια : Χριστίνα Μελίδου

Η τεχνολογία κατευθύνει την εξέλιξη της ανθρωπότητας με πρωτοφανείς ταχύτητες. Η τεχνολογία μας ταξιδεύει στο διάστημα, δίνει φωνή σε πληθυσμούς που μέχρι τώρα δεν εκπροσωπούνταν επαρκώς και μας επιτρέπει να «τρέξουμε» ακραία σενάρια στους υπολογιστές μας και να προετοιμάσουμε την αντίδραση μας χωρίς καν να χρειαστεί να αφήσουμε την ασφάλεια του γραφείου μας. Όμως, όπως στην ιστορία του Frankenstein, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε: είμαστε ακόμα κυρίαρχοι των δημιουργημάτων μας; Μήπως η τεχνητή νοημοσύνη ετοιμάζεται να εξεγερθεί εναντίον μας;

PANEL DISCUSSION 3 (η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά)

Κωνσταντίνος Κωμαΐτης – Γιώργος Μπαλαφούτης – Γιώργος Χατζηγεωργίου – Brian Klaas
Συντονιστής: Αναστάσιος Βογιατζής

Πρόσφατα ένας εχθρός που παραμόνευε πίσω από τις έξυπνες συσκευές επικοινωνίας αποκαλύφθηκε. Προσωπικά δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες στο Facebook παρανόμως διαβιβάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων σε δύο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις των προηγούμενων ετών, τις εκλογές στις ΗΠΑ και το δημοψήφισμα για το Brexit. Σε αυτή τη συζήτηση θα εμβαθύνουμε σε αυτό το θέμα συζητώντας με ειδικούς που έχουν εκτεταμένη εμπειρία στο διαδίκτυο, στη δημοκρατία, στα προσωπικά δεδομένα και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

PANEL DISCUSSION 4 (η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά)

Αντώνης Δαρζέντας – Ναυσικά Αντωνιάδου – Πάνος Γεωργιάδης
Συντονίστρια : Κατερίνα Μπιλιούρη

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη διάδοση μη επιστημονικών πληροφοριών γύρω από την υγεία; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη νεότερη γενιά μας από τον κυβερνο-εκφοβισμό; Πώς μπορούμε σαν κοινωνία να λειτουργήσουμε μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις; Ποιός ο ρόλος του διαδικτύου σε όλα τα παραπάνω; Συζητούμε με έναν παιδίατρο, μια εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και έναν πατέρα που αγωνίζεται με το δικό του τρόπο ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εκτός όμως από τις συζητήσεις, στο 3ο Session θα είναι διαθέσιμα και δύο workshops, με θέματα «Κορεατική Καλλιγραφία» και «Χρωματίζοντας τις λεωφόρους του μέλλοντος».

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 9ου TEDxThessaloniki.

Food Experience

H εμπειρία του TEDxThessaloniki προσφέρει πάντα τροφή για σκέψη, για αυτό το λόγο δεν θα μπορούσε να λείπει από την φετινή διοργάνωση μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία, εξερευνώντας τις γαστρονομικές λεωφόρους.

Η γαστρονομική αυτή εμπειρία ξεκινά με το πρωινό και τη Λεωφόρο Ενδυνάμωσης, δεν παραλείπεται φυσικά η Λεωφόρος Ευεξίας του Δεκατιανού, για να φτάσει στο Μεσημεριανό, τη Λεωφόρο Λευτέρη Λαζάρου, με γεύσεις διά χειρός του διάσημου Σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside.

Στο διάλειμμα το κοινό θα ταξιδέψει στη Λεωφόρο Παράδοσης, με παραδοσιακό ελληνικό γλυκάκι, ενώ στο after party θα συνοδεύουν  τους συμμετέχοντες σνακ από τα παιδικά πάρτι, στη Λεωφόρο Παιδικής Ηλικίας.

Δείτε αναλυτικά το food experience εδώ.

Λίγα λόγια για τον σεφ

Λευτέρης Λαζάρου / Lefteris Lazarou
Σεφ & iδιοκτήτης του εστιατορίου Βαρούλκο Seaside / Chef & owner of restaurant Varoulkο Seaside

Ο Λευτέρης Λαζάρου γεννήθηκε το 1952 από πατέρα καραβομάγειρα. Από 15 χρονών άρχισε να συνοδεύει τον πατέρα του σε ταξίδια σε όλο τον κόσμο, ανακαλύπτοντας από κοντά έναν μεγάλο πλούτο από εθνικές κουζίνες. Τον Οκτώβριο του 1987 άνοιξε στον Πειραιά το εστιατόριό του, «Βαρούλκο». Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει κατακτήσει μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων στην καριέρα του. Η πιο σημαντική διάκριση ήρθε το 2002 με τη μορφή αστεριού Michelin – το πρώτο που δόθηκε ποτέ σε σεφ που σερβίρει ελληνική κουζίνα- το οποίο διατηρεί έως σήμερα. Το εστιατόριο «Βαρούλκο» βραβεύεται επίσης κάθε χρόνο από το 1993 με τον «Χρυσό Σκούφο» από το περιοδικό Αθηνόραμα.

lazarou.jpg

Κατά τα προηγούμενα χρόνια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας, έχοντας ενεργό ρόλο σε πρωτοβουλίες προώθησής της στο εξωτερικό. Στις Η.Π.Α. παρέδωσε μαθήματά της στο Culinary Institute of America (CIA). Ο Λευτέρης Λαζάρου ήταν κριτής στο ελληνικό τηλεοπτικό παιχνίδι μαγειρικής Master Chef (2010 και 2012-13) αλλά και στο Junior Master Chef (2011-12). Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο « Βαρούλκo, Χρώματα, αρώματα και γεύσεις» από τον Λευτέρη Λαζάρου και την Νταϊάνα Κόχυλα.

Ενημερωθείτε για όλα τα τελευταία νέα του TEDxThessaloniki από το www.tedxthessaloniki.com και τη σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook.