Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη ε τίτλο "Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιρκενάου" και οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 18 Μαρτίου.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η προβολή ταινίας «Star Η μπαλάντα ενός λαού» του Κόνραντ Βίκυ Βραβείο Κριτικής επιτροπής Φεστιβάλ Καννών 1959 στο Ολύμπιον στις 19:00-21:00.

Ακολουθεί συζήτηση με τους Θωμά Λιναρά, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου Βελισσάριο Κοσσυβάκη, εταιρεία διανομής New Star Cinema Δημήτρη Γουλή, ΕΔΙΠ, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ.

Ο τραγικός έρωτας ανάμεσα σε μια Ελληνοεβραία και έναν αξιωματικό των Ναζί, συμβολίζοντας την ανθρώπινη αγνότητα η οποία νικιέται από το φασισμό κι τις φυλετικές προκαταλήψεις. Είναι η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων από τη Θεσσαλονίκη το 1943.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης με αφετηρία την πλατεία Ελεθερίας με κατάληξη τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στη δυτικά της πόλης στη μνήμη των 50.000 Εβραίων Ελλήνων που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.