Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

|
THESTIVAL TEAM

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου, από το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στον εορτασμό, με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981, που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2015), ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV (2015). Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Το φετινό θέμα της εκστρατείας ενημέρωσης είναι «Η Υγεία Μου, το Δικαίωμα Μου» και υπογραμμίζει τη σημασία της εξάλειψης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Επικεντρώνεται στο δικαίωμα για την υγεία, που εξασφαλίζει μεταξύ των άλλων το δικαίωμα στην πρόληψη, την αντιμετώπιση της κακής υγείας, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για θεραπεία και φροντίδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

• Στα τέλη του 2016 υπήρχαν περίπου 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους νέες μολύνσεις.
• Το 2016, παγκοσμίως ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό HIV.
• Μεταξύ του 2000 και του 2016, οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 39% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό HIV μειώθηκαν κατά ένα τρίτο λόγω της ART (αντιρετροϊκής αγωγής) κατά την ίδια περίοδο.
• Το 2016 μόνο 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τον HIV, έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με το σύστημα της Υποχρεωτικής Δήλωσης, στο πρώτο δεκάμηνο του 2017 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 492 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων 403 (81,91%) αφορούσαν άνδρες και 87 γυναίκες (17,68%) ενώ 2 (0,41%) ήταν τα διεμφυλικά άτομα. Οι νέες διαγνώσεις θεωρούνται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη (2011-2013). Ωστόσο, υπάρχει μια σχετική επιφύλαξη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών μέχρι την ολοκλήρωση του έτους.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS συμμετέχει για άλλη μία χρονιά η Θεσσαλονίκη, με ποικίλες δράσεις.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις και δράσεις για σήμερα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

12:30 Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης
15:00 Σχηματισμός red ribbon από εθελοντές
17:30 Μουσική ομάδα Eramusicians
18:00 Η χορευτική ομάδα της κας Γκάμπυ Χρυσού
18:30 Μουσική ομάδα Eramusicians
18:30 Η χορευτική ομάδα “Fireworkers”
19:00 Μουσικό συγκρότημα Paranaue
19:30 Άναμμα κεριών (red ribbon)

Στις 17:30 Φωταγώγηση του Λευκού Πύργου (red ribbon).

• Δράσεις ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης:

Kεντρική εκδήλωση: Πλατεία Αριστοτέλους
Χώρος: Πλατεία Αριστοτέλους
Ωράριο: 10:00π.μ-10.00μ.μ

• Παράλληλες Ενημερωτικές – Προωθητικές Παρεμβάσεις

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια των εθελοντών του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», του «ThessCheckpoint», του «Κέντρο Ζωής», της Helmsic (Hellenic Medical Students’ International Committee) και του ESN Project Social Erasmus, θα αναρτηθεί η αφίσα της εκδήλωσης στα αστικά λεωφορεία της πόλης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.