Μία ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και σε χώρους λιγότερο προσβάσιμους στο κοινό ξεκίνησε από χθες και συνεχίζεται και σήμερα, στο πλαίσιο του Open House, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου στην πόλη.

Η δράση Open Walk είναι μία διαδρομή στο λιμάνι της πόλης, μία αναδρομή στον χρόνο και στην αρχιτεκτονική των κτιρίων που θα συναντήσει κανείς σε αυτό.

Η ιστορία του λιμανιού ξεκινάει με την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, το 315 π. Χ. Η κίνηση στο λιμάνι αυξήθηκε κατά την Βυζαντινή και την ρωμαϊκή περίοδο. Πήρε την συγκεκριμένη μορφή του τον 19ο αιώνα, όταν έπεσαν τα παραλιακά τείχη της πόλης και έγινε η επέκταση της προκυμαίας. Το 1888 η Θεσσαλονίκη συνδέεται σιδηροδρομικά με την Ευρώπη, το 1904 υπογράφεται σύμβαση ανάμεσα στο γαλλικό κράτος και σε μία γαλλική εταιρία και χτίζονται η πρώτη προβλήτα, οι πρώτες αποθήκες, έργα αποχέτευσης και σιδηροδρομικές γραμμές. Η επέκταση του λιμανιού προς τα δυτικά ξεκίνησε το 1953.

Κτίριο πρώην Λιμεναρχείου

li.jpg

Το κτίριο του πρώην Λιμεναρχείου κατασκευάστηκε το 1938 και μέχρι το 2012 λειτουργούσε ως το κεντρικό λιμεναρχείο της Θεσσαλονίκης. Στον πρώτο όροφο ήταν τα γραφεία του Λιμεναρχείου και στον δεύτερο όροφο ήταν η κατοικία του Λιμενάρχη.

Σήμερα στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζονται ορισμένες υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και ο πάνω όροφος περιλαμβάνει γραφεία.

Α’ Προβλήτα

limani2.jpg

Οι αποθήκες του πρώτου προβλήτα κατασκευάστηκαν το 1904. Το 1996 τα κτίρια κρίθηκαν διατηρητέα και το 1997 ανακαινίστηκαν και από τότε φιλοξενούν χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ στον χώρο της Αποθήκης Α΄ βρίσκονται το μουσείο Κινηματογράφου και το μουσείο Φωτογραφίας.

limani1.jpg

Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε η ήπια ανάπλαση του πρώτου προβλήτα από την αρχιτέκτονα Κυριακή Ουδατζή. Στόχος της ανάπλασης ήταν και η σύνδεση του ιστορικού τόπου με την Θεσσαλονίκη και το υγρό στοιχείο. Η ανάπλαση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012.

Κτίριο πρώην τελωνείου

limani3.jpg

 

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί από τον Γάλλο αρχιτέκτονα, Αλεξάντερ Βαλορί και κατασκευάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο. Το 1910 ολοκληρώθηκε το κεντρικό μέρος του κτιρίου και μέχρι  το 2012 ολοκληρώθηκαν οι αποθήκες και το τριώροφο. Πρόκειται για πέντε κτίρια, δηλαδή το κεντρικό, δύο αποθήκες και οι πύργοι.

Το κτίριο του πρώην τελωνείου δεν χρησιμοποιείται, εκτός από το ισόγειο της μίας αποθήκης, που είναι ο επιβατικός σταθμός.

Λιμεναρχείο

limani4.jpg

Το σημερινό κτίριο του λιμεναρχείου ήταν διώροφο, ωστόσο λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δεύτερος όροφος υπέστη ρίξη.

Κτίριο γενικών αποθηκών

limani6.jpg

 

Το κτίριο γενικών αποθηκών χτίστηκε το 1927 με σκοπό να χωρέσει φορτίο 18.000 τόνων. Διαθέτει 4 ορόφους. Χωρίζεται σε κτιριακούς όγκους αποθήκευσης με κεντρικό άξονα ο οποίος είναι με μορφή αιθρίου. Η σύνδεση μεταξύ των ορόφων γίνεται με διαδρόμους – γεφυρώσεις. Μέχρι το 1882 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη, ενώ αργότερα το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για μεταποίηση . Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο το ισόγειο.

Παλιά ψυγεία

psi.jpg

Το κτίριο των παλιών ψυγείων κτίστηκε το 1930. Σήμερα στο χώρο υπάρχουν ακόμη παλαιά μηχανήματα, σωλήνες  και  σκοτεινοί θάλαμοι, που κάποτε ήταν ψυγεία.

limani10.jpg

limani11.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες για το Open Walk δείτε ΕΔΩ.