Ένα ταξίδι στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν και φέτος, οι Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης για ένα διήμερο, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2017.

Πρόκειται για ένα διήμερο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται δωρεάν.

Φέτος, 100 κτίρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό, και για  συνεχόμενη χρονιά, οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν  σε δεκάδες κτήρια, δημόσια  και ιδιωτικά, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, χώρους πολιτισμού, ξενοδοχεία κ.α.

oikia.jpg

Οικεία Τέλλογλου

Για πρώτη φορά, φέτος, το Open House week, με πλήθος παράλληλων δράσεων, ξεκινάει μία βδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Νοεμβρίου με την δράση Open Walk στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Open Junior, το οποίο είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. 

Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. 

Πέρσι, οι πολίτες που επισκέφθηκαν τα κτίρια που άνοιξαν για δύο μέρες για το κοινό ήταν 37.000, ενώ φέτος οι διοργανωτές προσδοκούν, και λόγω του ότι τα κτίρια που θα ανοίξουν φέτος θα είναι 100 (σε σχέση με 83 που ήταν πέρσι), πως ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί. Σημειώνεται ότι οι εθελοντές που θα συμμετέχουν φέτος ανέρχονται στους 500.

nautikos.jpg

Ναυτικός Όμιλος

Οι τρεις αρχιτέκτονες που βρίσκονται πίσω από το Open House στη Θεσσαλονίκη

open.jpg

Το 2011 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την διοργάνωση του θεσμού, που έχει κερδίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 2012 ιδρύθηκε η εταιρεία Open House Greece, η οποία είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι η Ρενάτα Δούμα , Κατερίνα Δουδούμη και Τατιάνα Αναγνωστάρα. 

«Το Open House έκανε την καθημερινότητα μου πιο δημιουργική» 

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House Thessalonikiκαι μία εκ των ιδρυτριών της εταιρείας, Ρενάτα Δούμα, απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο και έζησε από κοντά την εμπειρία ενός  τέτοιου θεσμού, το οποίο έκανε γνωστό την αρχιτεκτονική της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Στη συνέχεια, πήραμε τα δικαιώματα από το Open House Worldwide και ακολούθως ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία Open House Greece. Ξεκίνησε τo Open House Thessaloniki το 2012 και τοOpen House Athens το 2014», σημειώνει η ίδια μιλώντας στο thestival.gr.

Η 33χρονη Ρενάτα ασχολείται με την προβολή της εκδήλωσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ παράλληλα εργάζεται ως αρχιτέκτονας.

«Η ιδέα ξεκίνησε γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για την πόλη, κάτι που να προωθεί την αρχιτεκτονική και να είναι κάτι που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα της δουλειάς του αρχιτέκτονα», ανέφερε η Ρενάτα.

Η Ρενάτα αναφερόμενη στο τί σημαίνει ο θεσμός του Open House για την ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά πως «για έμενα το Open House ξεκίνησε το 2012 ως μια δημιουργική απασχόληση και θα έλεγα πως έγινε η δραστηριότητα που άλλαξε την καθημερινότητα μου».

«Αυτό που κάνει το Open House είναι ότι προωθεί μέσα από μία βιωματική εμπειρία την αρχιτεκτονική. Η Θεσσαλονίκη έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και έχει ποικιλομορφία όσον αφορά τα κτίριά της, δηλαδή από την Θεσσαλονίκη των Βυζαντινών χρόνων μέχρι την σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το Open House έχουμε την δυνατότητα και να τοποθετήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα παγκόσμιο χάρτη στο δίκτυο του Open HouseWorldwide, όπου συμμετέχουν 35 πόλεις παγκοσμίως, αλλά και να αναδείξουμε την Θεσσαλονίκη και στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες», προσθέτει.

cara.jpg

The Caravan B&B

«Φέτος οι επισκέπτες μπορεί να ξεπεράσουν τους 40.000»

Την πεποίθηση πως οι επισκέπτες του Open House 2017 θα ξεπεράσουν τους 40.000 εξέφρασε η υπεύθυνη δημιουργικού του Οpen House Thessaloniki, Κατερίνα Δουδούμη. Η ίδια, επίσης απόφοιτη Αρχιτεκτονικής, ασχολείται με το υλικό προώθησης της δράσης, όπως για παράδειγμα τις αφίσες, το πρόγραμμα, τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Κατερίνα έχει κάνει μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική τοπίου, ενώ ασκεί παράλληλα την αρχιτεκτονική.

Για την Κατερίνα ένας από τους λόγους που ασχολήθηκε με Open House είναι και η οικονομική κρίση. «Μόλις τελείωσα το μεταπτυχιακό μου ήταν μία εποχή που δεν υπήρχαν πολλές δουλειές. Το project του Open Houseήταν πολύ ενδιαφέρον, το δουλέψαμε με πολύ όρεξη και βάθος αλλά επειδή αυτό εξελίχθηκε και επειδή υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό για την συνέχιση της δράσης. Όταν το πρωτοσυζητήσαμε δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσουμε να ασχολούμαστε σε μόνιμη βάση».

giosef.jpg

Βίλα Γιόσεφ 

«Ο κόσμος αγαπάει πολύ το Open House»

Η υπεύθυνη Marketing, Τατιάνα Αναγνωσταρά, έχει τελειώσει και η ίδια Αρχιτεκτονική και αποφάσισε να ασχοληθεί με το Open House γιατί, όπως αναφέρει, είναι μία εκδήλωση που πρωτοείδε σε ταξίδι που έκανε στο Λονδίνο και της άρεσε αρκετά. Η Τατιάνα τόνισε την αγάπη του κόσμου για την διοργάνωση σημειώνοντας, παράλληλα, την σημαντικότητα του συγκεκριμένου θεσμού.

«Το Open House είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, έχει πολύ ενδιαφέρον και για εμάς τους αρχιτέκτονες και για το κοινό γενικότερα. Ο κόσμος αγαπάει πολύ το Open House, οι επισκέπτες μας είναι σταθεροί και κάθε χρόνο έρχονται και άλλοι. Για μένα το Open House είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, πολύ μήνες δουλειάς και εντατικής προετοιμασίας, γνωριμία με πολύ κόσμο, τους επισκέπτες και τους εθελοντές», σημειώνει στο thestival.gr,  η Τατιάνα.

oli.jpg

Ολυμπιακό Μουσείο

Η οργανωτική επιτροπή του project αποτελείται από 12 άτομα και στην φετινή επιτροπή είναι οι:

Τατιάνα Αναγνωστάρα υπεύθυνη marketing
Κατερίνα Δουδούμη υπεύθυνη δημιουργικού
Ρενάτα Δούμα υπεύθυνη επικοινωνίας
Ιωάννα Καραμιχαηλίδου υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος
Λιλή Λουίζη υπεύθυνη εθελοντών
Χριστίνα Αβραμίδου
Φοίβος Γέραλης
Κική Γεωργιάδου
Ματθαίος Δαμίγος

Κυριάκος Ζαχαράκης
Αντρέας Μπατσίλας
Ειρήνη Παπαλού

Νομικός σύμβουλος: Παντελής Ρόκκος

open1.jpg

Το ΟΗΤ 2017 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., του ΤΕΕ/ΤΚΜ και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Open House Thessaloniki 18/11-26/11

OPEN BOX 18/11- 26/11

Το OPEN BOX θα βρίσκεται στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως και πλατεία Αριστοτέλους) και θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα.

OPEN JUNIOR 18/11-19/11

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνεται φέτος για τους μικρούς φίλους του OPEN HOUSE, σε συνεργασία με τους Κid A workshop το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Απριλίου. Μέσα από δύο διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

OPEN WALK_ΛΙΜΑΝΙ 18/11- 19/11         

Στο πλαίσιο της νέας δράσης OPEN WALK, η οποία αφορά οργανωμένους περιπάτους, το ΟΗΤ διοργανώνει μια διαδρομή στο λιμάνι σε συνεργασία με τον ΟΛΘ Α.Ε. , που στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και του κτηριακού αποθέματος του λιμανιού. Για τη συμμετοχή στη δράση δεν απαιτείται κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης (ΠΥΛΗ 1 στον 1ο Προβλήτα) εντός του ωραρίου.

MADE IN Thessaloniki 21/11-26/11

Στο πλαίσιο αυτής της παράλληλης δράσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις σε δημιουργικούς  χώρους και χώρους παραγωγής της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki συμμετέχουν φέτος 20 δημιουργοί και χώροι παραγωγής. Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

OPEN SCHOOL 24/11

Τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHΤ περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτήρια του προγράμματος, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικά τμήματα. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ_ΧΩΡΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 24/11

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ ξεναγεί σχολικές ομάδες σε κτήρια του παλιού εμπορικού κέντρου. Μέσα από μια σύντομη περιήγηση στο παλιό εμπορικό κέντρο και σε χαρακτηριστικά κτήρια σταθμούς, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρόσφατη ιστορία του εμπορίου της πόλης και τη σχέση της με την αρχιτεκτονική. Για τη συμμετοχή στη δράση απαιτείται προγραμματισμός της επίσκεψης.

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΧΩΡΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 25-26/11

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, το Open House Thessaloniki 2017 σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ ξεναγεί το κοινό σε κτήρια του παλιού εμπορικού κέντρου. Μέσα από μια δίωρη περιήγηση, που ανατρέχει στην πρόσφατη ιστορία του εμπορικού κέντρου της πόλης, το κοινό καλείται να αναγνωρίσει χώρους εμπορίου που είτε διατηρούν την ίδια χρήση με το παρελθόν είτε έχουν αλλάξει πλέον χαρακτήρα. Η διαδρομή εστιάζει σε έξι χαρακτηριστικά κτήρια, αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών ειδών εμπορίου: Στοά Μοδιάνο (αγορά τροφίμων), Μέγαρο Ερμείον (το πρώτο εμπορικό κέντρο), Μπεζεστένι (αγορά υφασμάτων), Στοά Μαλακοπή (πρώην τράπεζα), Κύρτση Χαν (ξενοδοχείο), Στοά Λεβή-Μενεξέ (κτήριο καταστημάτων και υπηρεσιών) και καταλήγει στα Λαδάδικα, στον χώρο της έκθεσης. Για τη συμμετοχή στη δράση δεν απαιτείται κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης (OPEN BOX, γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως) εντός του ωραρίου.

OPEN BIKE 25-26/11

Η δράση αυτή προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει  την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 4 κτήρια. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο από το thessbike και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Τhessaloniki 2017. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας. Περισσότερες δείτε ΕΔΩ

OPEN TOURS 25-26/11

Πρόκειται για την κυρίως δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki: το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων.  Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 100 κτήρια και χώροι . Δημόσια κτήρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, μνημεία, εκκλησίες, μουσεία,... συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 500 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση.

OPEN PHOTO 25/11-03/12

Ο καθιερωμένος, πλέον, διαγωνισμός φωτογραφίας του OHT 2017 έχει φέτος θέμα «Παράθυρο στην πόλη». Οι επισκέπτες μπορούν να ανεβάζουν σχετικές με το θέμα φωτογραφίες, που τράβηξαν από το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017, στο instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2017. Οι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν υπέροχα δώρα!

OPEN HUNT 25/11-03/12

Ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού, όπου οι επισκέπτες καλούνται να εντοπίσουν στα κτήρια αντικείμενα και έπιπλα της εταιρείας Area Domus, να τα φωτογραφίσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες σε instagram (από δημόσιο προφίλ) ή facebook γράφοντας #openhuntareadomus και κάνοντας tag τον λογαριασμό της areadomus. Τρεις νικητές θα κερδίσουν δώρα από την εταιρεία Kartel Area Domus. Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

Τitan OPEN VOTE 25/11-03/12

Βραβείο κοινού ΟΗT 2017!  Ο κόσμος φέτος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει μέσω της ιστοσελίδας μας το κτήριο που του άρεσε περισσότερο αναδεικνύοντας το ως αγαπημένο κτήριο του κοινού κι επιβραβεύοντας την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Ένα δώρο-έκπληξη περιμένει έναν από τους ψηφοφόρους, ενώ τους εθελοντές που θα κερδίσουν, έπαινος συμμετοχής και αναμνηστικό δώρο. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί διαδικτυακά ΕΔΩ

TIME TO CLOSE Party 26/11

Μετά τον μαραθώνιο  των αρχιτεκτονικών -και όχι μόνο- ξεναγήσεων , η αυλαία κλείνει όπως κάθε χρόνο με τον πιο όμορφο και γιορτινό τρόπο, με το πάρτυ λήξης. OUR LAST MEETING POINT για φέτος λοιπόν στο Ύψιλον, Εδέσσης 5, μετά τις 9.00μμ, με τον dj Chris Stam στα decks!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Open House και τα κτίρια που θα ανοίξουν φέτος για το κοινό ΕΔΩ.