Ο «Βαρδάρης – Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης» σας προσκαλεί σε ένα διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, μακριά από φιέστες και νοσταλγικές καταγραφές. Θα διερευνήσουμε μαζί, όχι το χρονικό των ωρών που η πόλη καιγόταν, αλλά το πριν και το μετά αυτού του γεγονότος-ορόσημο που μετέβαλε εκ θεμελίων την τοπογραφία και την ανθρωπογεωγραφία της και συνέβαλε όσο λίγα στη σημερινή της φυσιογνωμία.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι το ραντεβού δίνεται έξω από την εκκλησία της Αχειροποιήτου για να αναζητήσουμε στους δρόμους της πόλης, με οδηγό τον Γιάννη Γκλαρνέτατζη, όσα άφησε πίσω της η πυρκαγιά του 1917, σταματώντας άλλοτε σε γωνιές της που άλλαξαν τελείως εξαιτίας της και άλλοτε σε σημεία που φέρνουν ως τις μέρες μας κάτι από τη Θεσσαλονίκη πριν τη φωτιά.

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 19:00 η συνάντηση μεταφέρεται στον ημιώροφο της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) για να γίνει συζήτηση αναφορικά με τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η πυρκαγιά επηρέασε την πόλη μας. Ο Αθανάσιος Νικόπουλος, ερευνητής και εκ των διαχειριστών της ομάδας του Facebook «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης», θα μιλήσει για τους μετασχηματισμούς στη Θεσσαλονίκη την περίοδο πριν και μετά την πυρκαγιά, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ζυγομαλάς θα παρουσιάσει τον ρόλο που έπαιξε η πυρκαγιά στην ανάδειξη των μνημείων της πόλης και η Ελένη Μπίντση, αρχαιολόγος και μέλος του «Βαρδάρη», θα σκιαγραφήσει τις κοινωνικές συνέπειες της πυρκαγιάς και τις ανακατατάξεις που αυτή έφερε. Θα ακολουθήσει, ελπίζουμε, μια γόνιμη συζήτηση.