Γεύσεις από προϊόντα της Μακεδονίας, μυστικά της μεσογειακής διατροφής και τα οφέλη της καθώς και περιηγήσεις στη Χαλκιδική και στους χώρους παραγωγής των τοπικών προϊόντων θα περιμένουν όσους επισκεφθούν το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Mediterranean Diet & Health» που θα πραγματοποιηθεί στις 16-20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Sani Resort, στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής.

Προϊόντα της ελληνικής μακεδονικής κουζίνας όπως το ελαιόλαδο, ελιές πεντανόστιμα τυριά σε συνδυασμό με τοπικά κρασιά θα διευρύνουν τους γευστικούς ορίζοντες όσων τα δοκιμάσουν.

Παράλληλα, στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίσα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα δώσουν το «παρών» καταξιωμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και από αλλού και οποίοι θα αποκαλύψουν τις πτυχές αλλά και την αξία της μεσογειακής διατροφής.

Το «Mediterranean Diet & Health»  βάζει τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο του παγκοσμίου γαστρονομικού χάρτη και στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή, ενώ δίνει τη δυνατότητα προβολής των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης και της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προώθηση του brand της «Μακεδονικής Κουζίνας».

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς εδώ στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία να φιλοξενούμε το διεθνές συνέδριο Μεσογειακής διατροφής και Υγείας. Πρόκειται για σημείο συνάντησης των διακεκριμένων επιστημόνων Υγείας και Διατροφής από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καθώς και από άλλους, κορυφαίους στον κόσμο επιστημονικούς φορείς. Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καταλληλότερος τόπος από την Κεντρική Μακεδονία για να φιλοξενηθεί αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία. Είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φίλους της μεσογειακής διατροφής, και γενικότερα του μεσογειακού τρόπου ζωής», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

chalkidiki.jpg

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν και να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο και το ήπιο μεσογειακό κλίμα της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας, ενώ παράλληλα θα γευτούν προϊόντα της μακεδονικής γης, τις ξεχωριστές ύλες και τους πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς της Μακεδονικής κουζίνας.

«Θα δείξουμε ότι η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να φιλοξενεί με τον καλύτερο τρόπο μεγάλα και διεθνή γεγονότα αλλά και ότι αποτελεί ιδανικό προορισμό για γευστικά ταξίδια 365 μέρες το χρόνο. Από την πρώτη στιγμή βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή μας πολιτική αποτέλεσε η δημιουργία και η υιοθέτηση του μακεδονικού σήματος ποιότητας. Στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται εδώ με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name καθιερώνουμε στη χώρα μας το νέο brand name «Μακεδονική κουζίνα», με στόχο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας συνδέοντας δύο από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της περιοχής μας, τον τουρισμό και τον πρωτογενή αγροτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Θεοφάνης Παπάς σημείωσε πως «μέσω της Μακεδονικής Κουζίνας θα δημιουργήσουμε μία προστιθέμενη αξία σε όλα τα παραγόμενα προϊόντα. Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σημεία που παράγονται προϊόντα. Η μακεδονική κουζίνα είναι αυτή που έχει αφήσει τα καλύτερα αποτυπώματα σε όλη την ιστορία των χρόνων. Μέσα από τη μακεδονική περιοχή έχουμε πάρει ερεθίσματα. Πρωτεύων στόχος για εμάς είναι να μπορέσουμε να μπορέσουμε να τη διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό ότι πέρα από το συνέδριο, δημιουργούνται επισκέψεις στα σημεία όπου παράγονται τα προϊόντα».

«Το στοίχημα για εμάς ήταν το συνέδριο να φύγει από την Αμερική. Καταλήξαμε ότι η Χαλκιδική είναι αυτό το κομμάτι της Ελλάδας έχει να προσφέρει πάρα πολλά. Το ιστορικό, το πολιτιστικό κομμάτι και φυσικά τη γαστρονομία. Ο ρόλος του συνεδρίου είναι διπλός: Να δώσουμε την αξία στα προϊόντα της περιοχής, να σχηματίσουμε προορισμούς. Πρέπει να επισκέπτονται την Ελλάδα όλους τους μήνες του χρόνου» τόνισε ο Παραγωγός και σκηνοθέτης της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» (The Cooking Odyssey) Γιώργος Στάμου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Δρ. Στέφανος Κάλης υπογράμμισε ότι «το συνέδριο είναι μία ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γυρίζουν στις ρίζες τους. Να γνωρίσουν καθηγητές από διάφορες χώρες και όλα τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής ελληνικής διατροφής. Να ζήσουν το ευζήν στην πηγή της ελληνικής διατροφής. Φοιτητές από όλη την Ελλάδα έχουν πάρει υποτροφίες προκειμένου να συμμετέχουν στο συνέδριο. Φέρνουμε λίγο οξυγόνο σε ένα περιβάλλον ασφυξίας για την νεολαία».

Το συνέδριο αρχίζει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου με τις εξής θεματικές:

-Ιστορία και πηγές της μεσογειακής διατροφής.
-Παχυσαρκία, διαβήτης και σύγχρονη διατροφή.
-Επιδημιολογία της μεσογειακής διατροφής.
-Ελληνικά φυτά και βότανα: Ο ρόλος τους στη μεσογειακή διατροφή, αλλά και ως φυσικών μέσων αποκατάστασης.

Οι θεματικές της Τρίτης 17 Οκτωβρίου είναι:
-Βασικές συνιστώσες της μεσογειακής δίαιτας.
-Το ελαιόλαδο ως φάρμακο.
-Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Τι αγοράζω για την οικογένειά μου.
-Αιγοπρόβειο γάλα και ελληνικό γιαούρτι.

Οι θεματικές της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου είναι:

-Μια τυχαία δοκιμασία της μεσογειακής διατροφής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.
-Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Barilla με τη μεσογειακή διατροφή.
-UMass Dining: Το μεγαλύτερο αυτόνομο πρόγραμμα συλλογικής εστίασης.
-Έρευνα για την «αυτοαναφερόμενη κατανάλωση και τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής» μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.
-Μεσογειακή διατροφή: Κλειδί για την ανάπτυξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
-Παρουσίαση της «Μακεδονικής Κουζίνας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι θεματικές της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου είναι:

-Προφορικές παρουσιάσεις νέων ερευνητών.
-Πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές της μεσογειακής διατροφής ως πρωτογενούς πρόληψης.
-Πολυφαινόλες και επιπτώσεις στην υγεία.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης επιστήμονες, όπως οι Walter C. Willett, Eric Rimm, Mercedes Sotos Prieto, Προκόπιος Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου, Δημήτρης Κουρέτας, Nicholas H.E. Mezitis, Ramon Estruch, Rosa Maria Lamuela, Αντωνία Τριχοπούλου κ.ά.

Επίσης, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, η Επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Ελένη Μαλούπα, η Διευθύντρια Διατροφής της Barilla Valeria Rapetti, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εστίασης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Ken Toong, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα του συνεδρίου δείτε ΕΔΩ.