Τελετή Μνήμης για τους 14 Πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941 – 1944, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 στις στο Μνημείο των 14 παλικαριών στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας.

Συμμετέχει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ευκαρπίας ‘’Ουσάκ’.’

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ

  • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας

10.00 Δοξολογία

  • Μνημείο 14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση

10.45 π.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου και Αντιστασιακών οργανώσεων

11.00 π.μ. Εκφώνηση πανηγυρικού

11.15 π.μ. Προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων

11.30 π.μ. Δεξίωση στο χώρο του Μνημείου

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.

Τα ονοματεπώνυμα των 14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ –

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ –

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ –

ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ –

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ – ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ – ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ – ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

Η τελετή της 30ης Ιουλίου 2016

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου 2016, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας, απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στους 14 εκτελεσθέντες πατριώτες της Ευκαρπίας από τις ισχυρές γερμανικές δυνάμεις, παρουσία τριών βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, της Αναπληρώτριας Γενικής Προξένου Γερμανίας, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας, των Ιερών Ναών της Ευκαρπίας, τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, της Ελληνικής Αστυνομίας, συγγενών των θυμάτων και πολλών συμπολιτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου από τους εφημέριους Χρυσόστομο Τελίδη του Ι.Ν. Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης Ευκαρπίας και Δημήτριο Βλασάκη και Μάξιμο Σαμαρά του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε για την ημέρα Μνήμης ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος έθεσε στον εαυτό του και σε όλους τους παρευρισκόμενους το απλό αλλά και πολυσχιδές ερώτημα: Τι είναι ο ήρωας;

«Είναι άραγε αυτός, που στο βωμό της ελευθερίας θυσιάζει τα πάντα ακόμα και την ίδια του τη ζωή; Μήπως αυτός, που ενώ όλα δείχνουν να έχουν χαθεί, αυτός συνεχίζει να αντιστέκεται  απέναντι σε όλα τα προγνωστικά και πέρα από κάθε λογική και υψώνει την τελευταία γραμμή αντίστασης, όχι λόγω πείσματος αλλά λόγω του ότι είναι προικισμένος με μια τεράστια καρδιά;

Ήρωας είναι αυτός που με το μυστρί χτίζει σκάλες που ενώνουν την μνήμη, με την ιστορία και το χρόνο;

Ή μήπως αυτός που σφυρηλατεί με το δικό του θάρρος και παράδειγμα τις επόμενες γενιές;

Ήρωας είναι εκείνος που απ’ όλα τα ιδανικά  βάζει μπροστά την αγάπη του για την πατρίδα και την οικογένεια του;

Αυτός που περιφρονεί το θάνατο, τον προσκαλεί, δεν τον αρνιέται, αλλά αναμετριέται μαζί του και στο τέλος της ημέρας είναι αυτός ο ηθικός νικητής; Γιατί αν και το σώμα του μπαίνει στα καλούπια του θανάτου, η ψυχή του δεν πεθαίνει και δεν φυλακίζεται ποτέ.

Και αν δεν είναι ούτε αυτό, μήπως τελικά ήρωας είναι αυτός που τιθασεύει το φόβο και τη λογική και σκέφτεται, λογίζεται και πράττει με την καρδιά και όχι με το μυαλό;

Η απάντηση είναι καταφανώς απλή: Ήρωας είναι όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που δεν χωράνε σε λέξεις, σκέψεις και νοήματα σε όλες τις σελίδες της ιστορίας.

Γι΄ αυτό λοιπόν σήμερα, εδώ,  στο Μνημείο των 14 παλικαριών, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες. Πάνω σε χώματα  που έχουν περπατήσει γίγαντες, που έχουν ποτιστεί από θυσίες, αίμα, πόνο και περηφάνια».