Ξεκινά σήμερα το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κλείνει φέτος στη Θεσσαλονίκη τα 20 του χρόνια και επιστρέφει εκεί που μεγάλωσε, στη Νέα Παραλία. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται στο χώρο του Κήπου των Εποχών οι άνθρωποι που δίνουν απλόχερα τον χρόνο και την ενέργειά τους για να γίνει ένα μεγάλο, ανοιχτό, κινηματικό και πολιτιστικό γεγονός που θα κάνει να αναθαρρήσουμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Το πολιτικό πλαίσιο και πρόγραμμα του φεστιβάλ φέτος δίνει έμφαση στους αγώνες των προσφύγων για ανοιχτά σύνορα και άσυλο, στο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, στους εργατικούς αγώνες και την πάλη της νεολαίας ενάντια στην επισφάλεια, στις διακρίσεις στην εργασία με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, στην επίθεση στη δημόσια υγεία, στις αντιστάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και την υφαρπαγή των κοινών αγαθών και των δημόσιων χώρων, στην πάλη ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό, στις απειλές νέων πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή της Μεσογείου· συνολικά 19 πολιτικές συζητήσεις, εργαστήρια και βιβλιοπαρουσιάσεις που συνδιοργανώνονται από δεκάδες συλλογικότητες.

Στις τρεις ημέρες (και νύχτες) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις από σχήματα της πόλης μας, θα ξεσηκωθεί η παραλία με γνωστές μπάντες του δρόμου, θα έχετε την ευκαιρία να περιδιαβείτε εκθέσεις με έργα προσφύγων και ντόπιων, ενώ ο παιδότοπος του φεστιβάλ θα κρατήσει για άλλη μια φορά την καλύτερη παρέα στα παιδιά με εργαστήρια τσίρκου, capoeira, δημιουργικής γραφής και θεατρικά παιχνίδια! Και όταν η βραδιά θα έχει πια προχωρήσει, οι δύο μουσικές σκηνές θα γεμίζουν με 24 συνολικά σχήματα που στηρίζουν το φεστιβάλ. Πολυσυλλεκτικές και στις μουσικές τους θα φιλοξενήσουν από ήχους ηπειρώτικου κλαρίνου, μέχρι βαλκανική dub, κι από κρητικά και έντεχνα ποντιακά μέχρι ska punk, ενώ δεν θα λείπει και το καθιερωμένο ρεμπετολαϊκό γλέντι.

Φέτος το Φεστιβάλ θα γίνει σε ανοιχτό χώρο, χωρίς καμία είσοδο, για να διευκολύνει τη συμμετοχή όλων. Το ραντεβού δίνεται στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία, από σήμερα Παρασκευή ως την Κυριακή 25 Ιούνη μετά τις 19:00!