“Make Thessaloniki Great Again”: Το όραμα ενός φοιτητή για μία καλύτερη και πιο όμορφη πόλη (ΦΩΤΟ)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πως θα σας φαινόταν να είχαμε πάρκα με χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πολύχρωμα κτήρια ή τεράστια μπαλόνια που θα κρέμονται πάνω από πλατείες και τον Θερμαϊκό; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρωτότυπες ιδέες του φοιτητή της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Α.Π.Θ., Χρήστου- Ερμή Λαζάρου για να γίνει η Θεσσαλονίκη πιο όμορφη και ξεχωριστή.

Μέσα από το project “Make Thessaloniki Great Again”, ο 20χρονος φοιτητής παρουσιάζει αρχιτεκτονικές-καλλιτεχνικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους για την πόλη, οι οποίες θα προσελκύσουν τουριστικό, οικονομικό και πνευματικό ενδιαφέρον στην πόλη.

 chris.jpg

Από το “Make America Great Again” στο “Make Thessaloniki Great Again”

Με αφορμή την εκστρατεία του Trump και το “Make America Great Again”, ο Χρήστος εμπνεύστηκε τον τίτλο του project που θέλει να εφαρμόσει στη Θεσσαλονίκη. «Πίστευα ότι ο συγκεκριμένος τίτλος θα τραβήξει την προσοχή όσων γνωρίζουν για την εκστρατεία του Trump», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο thestival.gr, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με κανένα πολιτικό πρόσωπο/κίνημα/κόμμα εντός ή εκτός της Ελλάδας. Βασική ιδέα και ιδεολογία αυτής της εργασίας είναι η έννοια της Ανάπτυξης Κεφαλαίου(Asset Developement).

make.jpg

Βασικό κίνητρο για την δημιουργία του project υπήρξε για τον Χρήστο η ασχήμια που υπάρχει στην πόλη και θέλησε με αυτό τον τρόπο να προσθέσει ο ίδιος την δική του ξεχωριστή πινελιά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η καθεμία από τις παρεμβάσεις δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, ενώ για την εύρεση πόρων προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα συνιστά την μέθοδο crowdfunding.

«Δεν χάνεις κάτι να κάνεις μία προσπάθεια. Αυτό που σκεφτόμουν είναι κάτι που να είναι πολύ φθηνό και να μπορεί να γίνει εύκολα. Το ζήτημα είναι να γίνουν παρεμβάσεις που θα προσελκύσουν τουρίστες αλλά και να αλλάξει την εικόνα της πόλης. Αν γίνουν οι παρεμβάσεις αυτές πιστεύω θα αλλάξει πολύ η καθημερινότητά μας. Θα επηρεάσουν θετικά την ψυχολογία μας», τονίζει ο Χρήστος.

Η ιδέα της ανάπτυξης κεφαλαίου στην αρχιτεκτονική υπάρχει από τα τέλη του ‘90 αρχής γενομένης όταν μία άσημη πόλη της Ισπανίας, το Μπιλμπάο, κατασκεύασε ένα πρωτοφανούς αισθητικής μουσείο Guggenheim δίνοντας έτσι στην μικρή αυτή πόλη μία περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Έκτοτε, πολλά άλλα αστικά κέντρα έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του Μπιλμπάο με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα. Η διαφορά αυτής της πρότασης είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ξοδευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή όσων προτείνονται.

Το project αποτελείται από 6 προτάσεις-έργα:

1. Glow park
2. Stars System
3. Sea Rise
4. Thermaikos beach
5. Make up Session
6. No more Shit

Glow park

glow.jpg

Η ιδέα αφορά το πάρκο του Ξαρχάκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Χρήστος θέλοντας να αναβαθμίσει αυτόν τον χώρο μπροστά στο παραλιακό μέτωπο καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης ναρκωμανών προτείνει την ιδέα του Glow Park. Πρόκειται για μία πρόταση που θα δώσει φως και χρώμα στο κεντρικό πάρκο επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ksarxakos.jpg

parko.jpg

Αυτό που προτείνεται αφορά μια παρέμβαση χαμηλού κόστους που θα αναβαθμίσει άμεσα και αποτελεσματικά τον συγκεκριμένο χώρο. Προτείνεται η χρήση υλικών Glow Paint, τα οποία φωσφορίζουν σε σκοτεινό περιβάλλον. Πρόκειται για μία ιδέα που ουδέποτε έχει εφαρμοστεί ξανά για εξωτερικό χώρο σε τέτοιο βαθμό και θα δώσει στην πόλη αέρα καινοτομίας.

Για την υλοποίηση αυτή της ιδέας ο Χρήστος προτείνει τη χρήση υλικών όπως βαφές, κολλητικές ταινίες ακόμα και πλακάκια ή διαφόρων ειδών επιφάνειες. Η σκέψη είναι να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα υλικά για να διακοσμηθούν τα δρομάκια, τα παγκάκια, οι βράχοι, τα κτήρια αλλά και τα δέντρα του πάρκου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δίνεται στους επισκέπτες του πάρκου η αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα παραμυθένιο κόσμο ή ότι περιτριγυρίζονται από άστρα και νεφελώδεις σχηματισμούς στο διάστημα.

parko1.jpg

Οι δυνατότητες που προσφέρονται από αυτά τα υλικά είναι ποίκιλες και εντυπωσιακές. Απαραίτητο όμως στοιχείο είναι τα υλικά να παίρνουν από κάπου φως. Για καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται η αντικατάσταση των υπαρχουσών λαμπτήρων του πάρκου με bluelight/blacklight. Οι λάμπες αυτές κάνουν τα υλικά glow paint να ακτινοβολούν φως. Σύμφωνα με έρευνες το φως που εκπέμπουν οι λάμπες αυτές ανήκει στην κατηγορία mercury vapor, η οποία έχει χαμηλή αρνητική επίδραση στη φωτοσύνθεση και την υγεία των περισσότερων φυτών. Με λίγα λόγια, η πρόταση είναι οικολογικά αποδεκτή.

Παράλληλα, η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία διαφόρων όγκων μέσα στο πάρκο με χρήση του κατασκευαστικού υλικού Cob, ένα εξ΄ ολοκλήρου φυσικό υλικό. Οι όγκοι αυτοί θα είναι αψίδες, βράχοι, υπόστεγα, καθίσματα και άλλα.

cob.png

Βασικό του συστατικό του Cob είναι το κοινό χώμα. Το κόστος του είναι εξαιρετικά χαμηλό και είναι πολύ εύχρηστο και εύπλαστο δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθεί πληθώρα σχημάτων και μορφών. Εφαρμόζεται σαν κονίαμα πάνω από κάποιου είδους σκελετό που θα του δώσει την τελική του μορφή.

Στο τέλος της κατασκευής η επιφάνεια και η υφή του μετατρέπονται σε ένα πετρώδες-βραχώδες μείγμα. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μοναδικής αισθητικής και φυσικής ομορφιάς τοπίο μέσα στο πάρκο. Το πρόβλημα της χαμηλής αντοχής του υλικού στο νερό της βροχής μπορεί να λυθεί με τη χρήση διάφορων στεγανωτικών υλικών, τα οποία δεν επηρεάζουν την αισθητική της κατασκευής.

sintrivani.jpg

Τέλος, προτείνεται η αντικατάσταση του σιντριβανιού επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου με την κατασκευή μίας πλατφόρμας από όπου θα παράγονται ακτίνες Laser δημιουργώντας σχέδια και μορφές προς τον ουρανό. Σημειώνεται ότι υπάρχουν laser κατηγορίας metal halide τα οποία φιλικά προς τη βιολογία των φυτών.

Stars System

thes3.jpg

Το Stars System αφορά μία κατά βάση καλλιτεχνική παρέμβαση στον εναέριο χώρο της πόλης, και αποτελεί την αγαπημένη ιδέα του Χρήστου. Η ιδέα είναι να τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία του αστικού ιστού, όπως για παράδειγμα πλατείες, μεγάλοι ιπτάμενοι όγκοι σαν μπαλόνια ή αερόστατα των οποίων η πτητική ικανότητα θα επιτυγχάνεται αφού το εσωτερικό τους γεμίσει με ήλιο ή κάποιο άλλο αέριο τέτοιου είδους. Οι όγκοι θα κρατούνται σε συγκεκριμένη θέση με νήματα, όπως σπάγκο, σχοινί, αλυσίδα, τα οποία θα είναι δεμένα σε στερεά σημεία του εδάφους. Ο φωτισμός των ιπτάμενων όγκων θα γίνεται με την εφαρμογή glow paint επάνω τους ή με κάποια πηγή τεχνητού φωτός από το έδαφος. Οι χρήσεις που θα μπορούσαν να τους δοθούν ποικίλουν. Από μέσα διαφήμισης/προώθησης προϊόντων έως και μέσα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών επάνω τους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί στον ουρανό της πόλης μία πρωτοφανής εικόνα που όμοιά της δεν θα υπάρχει σε καμία άλλη πόλη του κόσμου. Οι ιπτάμενοι όγκοι θα μπορούν να μοιάζουν με πλανήτες, άστρα, UFO ή ακόμα να έχουν τη μορφή κάποιου προσώπου ατόμου. Έτσι, η συνολική εικόνα της πόλης θα μεταμορφωθεί και θα προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες μια νέα εντυπωσιακή εμπειρία. «Μπορεί να μην μπορούμε να κατασκευάσουμε ουρανοξύστες στην πόλη μας λόγω οικονομικής στενότητας αλλά και σεισμικής δραστηριότητας αλλά με τους ιπτάμενους όγκους μπορούμε να την μετατρέψουμε σε κάτι που θα της δώσει περίοπτη θέση στο χάρτη και θα την καταστήσει ένα μοναδικό από αισθητικής άποψης μέρος στον κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος.

thes1.jpg

Ακόμη, ο ίδιος προτείνει την χρήση Laser ή προτζέκτορ εξωτερικού χώρου από το έδαφος για την προβολή εικόνων, σχημάτων, κειμένων και φωτογραφιών πάνω στους όγκους μετατρέποντάς τους σε γιγαντοοθόνες.

laser.png

thes.jpg

Sea Rise

thes6.jpg

Το Sea Rise αφορά την τοποθέτηση πλεούμενων κατασκευών πάνω στον Θερμαϊκό. Οι κατασκευές αυτές δύνανται να έχουν πολλαπλές χρήσεις, όπως διαφημιστικά μέσα ή μέσα παραγωγής ανανεώσιμης αιολικής ή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας παρόμοια με το Stars System. Βασικό τους προτέρημα είναι ότι βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας και άρα σε πλήρη θέση από όλη την πόλη χωρίς να κρύβουν κάποιο στοιχείο-μνημείο της ενώ σαν ελαφριές μη οικιστικές κατασκευές είναι ανθεκτικές σε ταλαντώσεις-σεισμούς-κύματα και άρα μπορούν να αναπτυχθούν, σύμφωνα με τον 20χρονο φοιτητή, κατά ύψος πολύ περισσότερο από όσο ορίζει η πολεοδομία για την υπόλοιπη πόλη. Ακόμη, το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη οικιστική κατασκευή, όπως για παράδειγμα πολυκατοικίες.

Thermaikos Beach

pisina.jpg

Θέλοντας να δείξει ότι αξίζει η ιδέα των αρχιτεκτόνων της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, του Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo, για την κατασκευή πισινών μέσα στον Θερμαϊκό, ο Χρήστος την συμπεριλαμβάνει στο project του.

pisinamegaro.jpg

Ειδικότερα, η πρόταση αφορά την κατασκευή πισινών μέσα στον Θερμαϊκό Κόλπο στην Νέα Παραλία και στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, οι οποίες θα φιλτράρουν το θαλασσινό νερό. Έτσι, θα προσφέρεται στους πολίτες η ευκαιρία να κολυμπήσουν και να διασκεδάσουν δίπλα στο νερό, μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού και με θέα το παραλιακό μέτωπο και τη θάλασσα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί και για άλλες πόλεις, όπως στην Νέα Υόρκη.

Make Up Session

thes2.jpg

Ο τίτλος Make Up Session δόθηκε στην πρόταση αυτή καθώς πρόκειται για τον εξωραϊσμό των διάφορων κτηρίων της πόλης. Αφορά ως επί το πλείστον πολυκατοικίες. Αυτό που προτείνεται είναι οι προσόψεις των κτηρίων να καλυφθούν με εξωραϊστικές πλέξεις, πλέγματα, κατασκευές ή να ξαναβαφτούν, ώστε να αναβαθμιστεί η αισθητική και ο σχεδιασμός τους.

poli.jpg

Πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο:

1. Να τοποθετηθεί μεταλλικό πλέγμα μπροστά από το κτήριο το οποίο θα καλυφθεί με τον καιρό από αναρριχόμενα φυτά. Μια οικολογική παρέμβαση η οποία μάλιστα προστατεύει το κτήριο από τις χαμηλές εξωτερικές τοποθεσίες και τον αέρα, ενώ παράλληλα προσφέρει σκιασμό. Συνολικό κόστος: περίπου 35 ευρώ/τ.μ.

2. Κατασκευές-πλέξεις από μέταλλο, γυψοσανίδα ή και περσίδες γύρω από την πρόσοψη του κτηρίου. Συνολικό κόστος: περίπου 35-45 ευρώ/τ.μ.

poligraf.jpg

3. Οι προσόψεις των κτηρίων να διακοσμηθούν με τοιχογραφίες, graffiti λειτουργώντας ως καμβάς μέσα στην πόλη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση μουσαμά στις προσόψεις ή να βαφτούν εκ νέου από καλλιτέχνες ή να βαφτεί όλο το κτήριο με ένα ή περισσότερα έντονα χρώματα που θα κρύψουν τα όποια άσχημα στοιχεία (πχ. Κάγκελα, air-condition). Είναι μία ιδέα που έχει εφαρμοστεί σε πολλά μέρη στο παρελθόν, μεταξύ αυτών οι φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο και τα Τίρανα. Συνολικό κόστος: 15 ευρώ/τ.μ.

poli1.jpg

4. Τέλος, να τοποθετηθούν πάνω στις προσόψεις γιγαντοαφίσες- εκτυπώσεις μετατρέποντας το κτήριο σε μια εικόνα-πίνακα.

No More Shit

skathari.jpg

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί πολλές φορές στο εξωτερικό κυρίως σε στάβλους για την διαχείριση οργανικών αποβλήτων. Προτείνεται να απελευθερωθούν σε πάρκα και δημόσιους χώρους της πόλης σκαθάρια που τρέφονται με κόπρανα. Αυτή η κατηγορία εντόμων ονομάζεται Dung Beetle και διαθέτει πολλά διαφορετικά είδη. Τα σκαθάρια αυτά είναι άκακα προς τον άνθρωπο και τα υπόλοιπα ζώα. Έχοντας διαβάσει σχετικές μελέτες ο Χρήστος εκτιμά ότι μία αποικία με 1.500 σκαθάρια κοστίζει περίπου 300 δολάρια.

thes4.jpg

Ο Χρήστος παρουσίασε τις έξι προτάσεις του στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά ο οποίος του έδωσε συγχαρητήρια για τις ιδέες του, ωστόσο του τόνισε πως όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις απαιτούν διαδικασίες για έκδοση αδειών.

kastra.jpg

Το project του 20χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής απευθύνεται, εκτός από την Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα εντός και εκτός της Ελλάδας και στοχεύει να δώσει μία νέα πνοή στην αρχιτεκτονική των πόλεων αλλά και στην ζωή των πολιτών, οπότε αξίζει να του δώσουμε μία ευκαιρία να εφαρμόσει τις ξεχωριστές ιδέες του!

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.