“Γευστικές αναζητήσεις” αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λιμάνι

|
THESTIVAL TEAM

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση τοπικών προϊόντων “Γευστικές Αναζητήσεις”. Η έκθεση διοργανώνεται στην Aποθήκη…

13 του Λιμανιού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Με την εκδήλωση αυτή τίθεται σε εφαρμογή, ένας από τους βασικότερους στόχους του Φεστιβάλ Γαστρονομίας: η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό, θα  υπάρχουν, από τις 11:00 έως τις 20:00, πάγκοι παραγωγών, που θα εκθέτουν προϊόντα όπως ελαιόλαδο, γάλα, τυριά και ποικίλα γαλακτοκομικά, μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης, μέλι και μαρμελάδες, αλλαντικά από κρέας βουβαλιού, ποντιακά εδέσματα, γλυκίσματα και λικέρ, παραδοσιακά ζυμαρικά και πίττες από πολλές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα της έκθεσης και  ενημερωθούν από τους παραγωγούς τους. Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε εργαστήρια γεύσης, σε Μaster Classes από γνωστούς chef ή να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που αφορούν την πορεία και το μέλλον της γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης «Γευστικές Αναζητήσεις» έχει ως εξής:

Σάββατο 12 Νοεμβρίου:

12.00 – 13.00: Στρογγυλό τραπέζι: med-RurUrbAl «Ο ρόλος των Γυναικείων Συνεταιρισμών στην διατήρηση της γευστικής κληρονομιάς». Η σημασία της στήριξης της τοπικής παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.

13.30-14.30: Cοοking Master Class: Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ετοιμάζει πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με προϊόντα της Ergon

15.00 – 16.00: Αρμονία γεύσης: Τυρί και κρασί. Δοκιμάζουμε τα τυριά της έκθεσης με ταιριαστά κρασιά από τη Βόρεια Ελλάδα

17.00-18.00: Cooking Master Class: Η Νταϊάνα Κόχυλα μαγειρεύει συνταγές από τους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος

19.00 – 20.00: Ανοιχτή συζήτηση «Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης». Δημοσιογράφοι γεύσης, chef, επαγγελματίες της γαστρονομίας συζητούν για το χθες, το σήμερα και το αύριο, της γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν: Αλβέρτος Αρούχ, δημοσιογράφος γεύσης – Νταϊάνα Κόχυλα, δημοσιογράφος γεύσης, συγγραφέας – Γιώργος Βασίλογλου, εστιάτορας – Γιώργος Παλησίδης, chef, επιστημονικός σύμβουλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» – Δρ. Γιάννης Βογιατζής, οινολόγος, οινοποιός, Πρόεδρος της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»

Κυριακή 13 Νοεμβρίου:

13.30 – 14.30: Cooking Master Class: O Κώστας Αραμπατζής, executive chef του Hyatt Regency Thessaloniki ετοιμάζει πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας

15.00 – 16.00:  Εργαστήριο γεύσης: Μαθαίνουμε τα πάντα για το μέλι. Παραγωγή και διατροφική αξία. Γευστική δοκιμή μελιού, ξυδιού από μέλι, κρασόμελου.

17.00 – 18.00: Εργαστήριο γεύσης: Ο γύρος του κόσμου με ένα …. τσουρέκι!! Μια εθνογραφική και γευστική προσέγγιση στο αγαπημένο εορταστικό ψωμί και την κουλτούρα του από έλληνες και βαλκάνιους φοιτητές του Κολεγίου Περρωτής, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

19.00 – 20.00: Αρμονία γεύσης: Καβουρμάς, αλλαντικά από κρέας βουβάλου και κρασί. Δοκιμάζουμε τα προϊόντα από κρέας βουβάλου της έκθεσης με ταιριαστά κρασιά από τη Βόρεια Ελλάδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να κρατήσουν θέσεις πρέπει να καλέσουν στο 2310 877912 (09:00 έως 15:00) ή να στείλουν email στο foodfestival@thessaloniki.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.